keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Thaimaan levottomuudet

Ulkoasiainministeriö ei ole julkaissut uusi tidotteiteita Thaimaan osilta tuon 3.10.08 jälkeen. Uutisointi lisääntynyt, mutta arkinen tilanne ei lienee edelleenkään edellä mainitusta ulkomaalaisen näkökulmasta. Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteisiin on tullut päivitys Myanmarin, Laosin ja Kambodzan kohdalle. Ei kuitenkaan uutta tai yllättävää tietoa, mutta katsookohan suurlähetystö, että mahdollisuus turistien ryöstelyyn noilla nurkilla on jotenkin lisääntyny naapurimaan kireän tilanteen takia ja siihen on reissareita syytä taas herätellä. En tiä! Miinoja on ollu ja tulee olemaan maaperässä jokusen vuoden jo ja aina kannattaa pysyä hereillä, ettei Pomarfin-touristia koijata.. :-D


Alla lainaus yle.fi sivuston ulkomaan uutisista
Tästä taustatietoja tilanteesta samaiselta sivustolta


Bangkokin poliisi hajotti mielenosoitukset kovin ottein
Julkaistu 07.10.2008, klo 04.42 (päivitetty 07.10.2008, klo 19.05)

Thaimaan armeija aloittaa partioinnin Thaimaan pääkaupungin Bangkokin kaduilla. Armeijan tiedottajan Sunsern Kaemkumnerdin mukaan poliisi pyysi armeijan apua mellakoinnin yltyessä. Sotilaat levittäytyvät Bangkokin kaduille tiistai-iltana.


Tiedottaja kielsi huhut, että armeija yrittäisi vallankaappausta.

- Aiomme partioida aseettomana poliisin kanssa, Kaemkumnerdi sanoi.

Tänään (tiistaina) kaksi ihmistä on kuollut ja yli 350 loukkaantunut Bangkokissa järjestetyssä vakavassa mellakassa parlamentin liepeillä.


Tuhannet mielenosoittajat olivat varustautuneet naamioin ja uimalasein mellakkapoliiseja vastaan ja pystyttäneet barrikadeja estääkseen parlamentaarikkojen pääsyn rakennukseen. Kahta poliisia ammuttiin, kun yksi protestoija avasi tulen.

Sairaalalähteiden mukaan 21 ihmistä loukkaantui vakavasti poliisin hajottaessa mielenosoitusta kyynelkaasulla.

Muutamien kilometrin päässä parlamenttitalosta nainen kuoli pommiräjähdyksessä. Thaimaan poliisin mukaan kyseessä oli autopommi.

Varapääministeri erosi

Mielenosoitus sai maan varapääministerin eroamaan. Varapääministeri Chavalit Yongchaiyudh sanoi erotessaan, että on vastuussa kymmenien loukkantumisesta mellakassa. Hänet oli määrätty neuvottelemaan hallituksenvastaisten protestoijien kanssa.

Mielenosoittajat onnistuivat katkaisemaan hetkeksi sähköt parlamenttirakennuksesta. Valot syttyivät parlamentissa kuitenkin pian uudelleen rakennuksen varavoimakoneiden tuottamalla sähköllä. Protestoijat etenivät myöhemmin myös poliisitalolle ja heittelivät ilotulitesähikäisiä kohti mellakkavarusteisia poliiseja.

Mielenosoittajat olivat aiemmin vannoneet estävänsä pääministeri Somchai Wongsawatin ensimmäisen linjapuheen parlamentissa.

Protestiliike syyttää Somchaita toissa vuonna syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran politiikan ajamisesta. Somchai on yrittänyt neuvotella demokratialiikkeen edustajien kanssa tuloksetta.

Ei poikkeustilaa

Poliisin mukaan vastatoimilla haluttiin vain taata edustajien pääsy parlamenttitaloon, ja poliisi lupasi olla puuttumatta mielenosoitukseen enää sen jälkeen. Pääministeri Somchain mukaan päivän levottomuuksien vuoksi ei julisteta poikkeustilaa.

Pääministeri Somchai Wongsawat pääsi pitämään parlamentin avauspuheen puolitoista tuntia aikataulusta jäljessä. Poistuessaan hän ja viisi muuta ministeriä joutuivat kiipeämään aidan yli pujahtaakseen mielenosoittajien käsistä.

Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti