torstai 22. huhtikuuta 2010

Reissarin rapsa Bangkokista - Thaimaan levottomuudet


päivitetty 16.5. klo 1800

Tilanne jatkuu ja jatkuu. Nyt edelleen entistä pahempana. Satoja on loukkaantunut ja vaihtelevien tietojen mukaan 22-29 on kuollut. Joukossa myös länkkäreitä. Suora epävirallinen silminnäkijä tieto kertoo punaisten leiristä, että kuolleiden määrä olisi paljon suurempi..

- Suomalainen samalta taholta kuin Jusuf, Bangkokista MTV3:n uutisissa. "Ruoka loppuu pian"
- UM:n 14.5. päivitetty matkustustiedote







Reissari Jusufin puhelinrapsaBangkokista, läheltä tapahtumia 15.5. klo 2000;

Vellu: Haloo, kuuluuko? No mikä meno siellä oikeen on? Oletko kunnossa?

Jusuf: Hengissä ollaan mutta täällä tuntuu olevan ihan täys sotatila. Tässä majotuksessa yrittämässä nukkumista. Meinaa olla vähän hankalaa. Kuulin pommin äänen ja heti perään kirkumista ja sarjatuli-ammuntaa. Pelotti tosi paljon."

Vellu: Voihan hitto! Lueskelin tossa uutisista, että siellä rupee saarron takia olemaan vesi- ja ruokahuoltokin jumissa. Monin paikoin ei enää kauppoihinkaan tule matskuu juuri punaisten sulkujen takia.

Jusuf: No me majotutaan täällä sivummassa lähellä Sukhumvitia. Tässä lähellä on pari kauppaa, jotka on toiminu toistaseksi hyvin. Tämä katu on umpikuja ja sen takia tänne ei sotilaita tai punasia tule. Lähellä tätä katua on isompi väylä, josta pääsee ulos kaupungista ja se on tällä hetkellä ainoa auki oleva väylä tänne.

Vellu: Siellä siis tosiaan ammutaan koko ajan. Mikä ennuste ja fiilis siellä on tilanteen loppumisesta. Uutisointi täällä kertoo, että armeija valmistautuu murtamaan vastarinnan. On siis odotettavissa entistä rajumpaa toimintaa siellä?

Jusuf: Kyllä ammutaan. Nytkin kuulen parvekkeelta jatkuvaa ammuntaa ja taivaalla näkyy tulipaloista lähtevää sankkaa savua. Olin päivällä asioilla Victory monumentilla. Aamulla pääsin paikalle Skytrainilla, mutta jouduin kävelemään osan matkaa, koska merkittävä junalinjat on poikki, koska armeija toimesta on katkaista sähköt alueelta. Alueella tehtiin tiiminvetäjämme toimesta päätös, että lähdetään pois. Kadulla, jolla kävelin, ammuttiin samaan aikaan useita laukauksia. Muutaman kilometrin matka autolla kesti tunteja. Liikkuminen täällä on nyt tosi hankalaa ja vaarallista. Jatkoin matkaa mopotaksilla, jonka kuski oli erittäin vastahakoinen lähtemään matkaan isostakaan korvauksesta. Onneksi kuitenkin hän tiesi reitit, joita pitkin saatettais päästä perille. Huh, siinä kun istuin mopon selässä keskellä kaaosta, 8-kaistaisessa liikenneympyrässä, kuulin samaan aikaan laukauksia. Olin varma, että tästä ei selvitä. Jotenkin on nyt onnekas fiilis, että pääsin tänne majotukseen asti.

Vellu: No huh, huh. Voin kuvitella. Tilanne siellä on tosiaan kriittinen?

Jusuf: Kyllä on. Täällä voi liikkua päivällä varovaisuutta noudattaen ja välttäen noita keskittymiä. Yöllä liikkuminen on mahdotonta.

Vellu: Yritä pärjätä ja otetaan yhteyttä huomenna..

Jusuf viestillä tänään 16.5. klo 1730 BKK:sta:

Tänään sitten punaset tempas yhen Tesco Lotus marketin tulille Silomissa, että semmosta. Tuttu tossa kerto, että oli ollut aamukaffeella ja katellut ikkunasta ulos, armeijan tankkausaseman vieressä. Punaset hyökkäsivät tuohon asemaan vallaten sen ja siinä listittiin ainakin 7 ihmistä kuoli siinä ihan hänen silmien edessään. Samassa rakennuksessa oli ollut 27. kerroksessa toinen henkilö katselemassa näytöstä parvekkeelta ja oli saanut luodin nahkaansa. En tiedä kuoliko. Pahaks menee!


Matkaaja-opiskelija Jartsa tänään 16.5. klo 1800 viestittää sivummalta BKK:sta;

Mulla ei ole täällä mitään hätää, sillä kämppä on yli 20km päässä pahoilta alueilta ja yliopistokin riittävän kaukana. Huolto pelaa, ruokaa ja juomaa löytyy esim. tuosta 150m päästä isosta tavaratalosta :) Täällä elämä sujuu normaalisti ja mitään ihmeellistä ei näy katukuvassa.

Saarto keskeisellä hallinto-, talouselämä- ja ostoskeskusalueella on nyt kestänyt yli kuukauden. Tilanne menee hetki hetkeltä kriittiseen suuntaan ja sortaa Thaimaan talouselämän suuntaan, josta se ei palaudu hetkessä edes matkailun kannalta. Tilanteen on loputtava ja lauetteva. Vaikka armeija tekisi lupaamansa murron, mitenkä se lauhduttaa tilanteen? Punaiset ovat pysyväistilassa vastustuksensa suhteen? Mikä hallinto kelpaa? Onko kysymyksessä enää järki? Thaksin ei tule takaisin!

Mikä on ratkaisu, joka lopettaa punaisten vastustuksen?!

Oletko Bangkokissa paikalla? Tarvitsetko yhteyden Suomeen? Autan sinua. Haluat laittaa jutun tänne ja sinulla kuva- tai videomateriaalia. Laita minulle sähköpostia; vmkosunen@hotmail.com tai alaosan kommaustoiminnolla. Voit myös soittaa tai laittaa viestiä numeroon; +358 41 572 6784, niin soitan sinulle takaisin, vaikka Bangkokiin. T. Vellu




(kuva1: Miika Pispala, Bangkok, n klo 2030)


(kuva2: mtv3.fi nettisivustolta)

päivitetty 27.4. klo 2045

- Tulossa reaaliaikainen reissarin rapsa Bangkokista..

- MTV3.fi nettisivuston uutisointia aiheesta; Punapaidat syöksevät Bangkokin liikennekaaokseen

- Muita linkkejä aiheeseen ko. sivustolla


- Käymäni keskustelu aiheesta erään Bangkokissa olevan reissarin kanssa. Mielestäni tämä menee jo ujosti yli. Herättää samoja ajatuksia minussa poliittisesti kantaa ottamattomasti, kuin erään työntekijä puolen jäsenliiton yleinen toiminta. Mutta ei siitä enempää nyt..

Reissari:

Nonni nyt sitten alkanevat armeijan pojat antamaan punaisille selkään ja kuningaskin on tullu puhumaan (eli on elossa). Tällaista uulin juuri. Jospa tämä tästä alkaisi loppumaan pikku hiljaa tältä erää? Toivotaan ettei homma pahene ainakaan. Keltaiset kun on uhanneet alkaa toimimaan jos armeija/poliisi ei toimi... Mutta johan se on aikakin lopetella punaisten räyhäämiset kun ne kranaatit vain ei kuulu demokratiaan tai hallitusta vaihdeta sen mukaan kuka jakaa eniten rahaa pohjoiseen ja etelään köyhille.


Minä:
Joo täälläkin lehdistö uumoilee sitä ja oli eräässä nimeltämainitsemattomassa lehdessä turistikin kommentoinu asiaa. ei kuulu kranaatit demokratiaan ja asia ei kertakaikkiaan munkaan mielestä voi mennä, niin, että voidaan sotkea koko yhteiskunta aggressiivisella mielenosoituksella. ikävä mutta luultavasti myös oikeasti totuudenmukanen, objektiivinen mielipiteeni on se, että tuossa on nyt takana sitä peri-kansanrivien vauhkoomista vain sen vauhkoomisen takia. samaan tapaan kun täällä meidän demokratiassa tapellaan ja lakkoillaan 10centin takia, toki kärjistäen..

toivotaan, että tilanne siellä saatas laukeeman, vaikka sitten valitettavasti voimakeinoin. raja vaan menee jossain ja yhteiskuntaa ei voida sortaa kaaokseen tollasen vallattoman kansanryhmän päätöksellä. toivottavasti kuitenkaan se ei luo lisää väkivaltaa. sodalla on aina hintansa!

päivitetty 25.4. klo 0023

- Linkki videoon (K-18), joka on raakaa sensuroimatonta totuutta mellakoista ja punapaitojen uhreista. Länsimaalainen media ei näitä julkaise. Thaimaan mediassa arkipäivää ja kaunistelematonta. Vastakkainen reaktio mm. Suomalaisen uutisoinnin, aikaisemmin arvostelemaani matalaan ja epäpbjektiiviseen uutiskynnykseen.


päivitetty 22.4. klo 2105.

Reissarin kuvaama kuva1 Skytrainista n. klo 2030, paikallista aikaa (+4 tuntia Suomen aikaan) 5 minuuttia kyseisessä junassa tapahtuneen kranatin räjähdyksen jälkeen.


Matkaaja Miika klo 2110 Suomen aikaa Bangkokista, Silomista kommentoi viestitse:


Olin paikalla Skytrainissa kun seuraavassa vaunussa räjähti joku kranaatti. Aika kuumat paikat. Meidät käskettiin poliisin toimesta välittömästi ulos pois alueelta. Täälläkun liikkuu paikallisten mukana on suht turvallista. Palveluhenkilöstö juttelee mukavia ulkomaalaisille, ja he ovat tietysti peloissaan turistikadosta. Puheenaiheissa täällä on myös tuhkaongelmien lentoliikennehaitat ja tänne liikkuvuuden jumiutuminen. Armeijalla ja poliisilla täällä on aseellinen ylivoima, eikä mielestäni tai yleisen mielipiteen mukaan aggressiiviset punaiset eivät ole vahvoilla. Täällä on pidetty spekuloinnin tasolla mahdollisena, että armeija voisi kääntyä punaisten puolelle. Samaan hengenvetoon eräitten paikallisten keskuudessa on puhuttu, että hallitus vaikeuttaisi tv-lähetyksiä, median toimintaa, sähköistää viestintää, internetin toimintaa ja jopa kännyköitä ja kyllä täällä on ollutkin vaikeuksia netti- matkapuhelinliikenteessä. Näiden asioiden todellisuuspohjaa en tietysti voi mennä varmuudella sanomaan, spekulaatioita vain.


Reissari Jusufin rapsa livenä puhelimitse tänään klo 1845, Thaimaasta Bangkokista



Vellu: Moro, mitä Jusuf? Ootko hengissä?

Reissari Jusuf: Moroooo, täällä räjähti äsken pommi!!!!

Vellu: Joo! Niin mä vähän kuulin! Siellä kuulema tilanne tosiaan kärjistyy entisestään ja uutiset kertoo, että loukkaatuneita on ainakin 75 ja kuolleitakin yksi, tossa joukossa myös ulkomaalaisia. Onko tietoo kansallisuudesta?

Reissari Jusuf: Ei oo tietoo, mutta kyllä siellä kuulema ainakin muutamia Falleja on ollu joukossa..

Vellu: No missä sä nyt oot? Onko vaarallisen tuntusta ja onko näköhavaintoa aggressiivisista mielenosoittajista?

Reissari Jusuf: Ei näy just nyt, kun ollaan tässä toisessa kaupungin osassa, kilometrien päässä tosta Silom-korttelista, missä nää keskeiset hallintoalueet ja toimistot sijaitsee. Helikopterin ääniä ja sotilasajoneuvojen liikehdintää kyllä kuuluu ja näkyy kokoajan tännekkin, mutta mielenosoittajia en nää.

Vellu: Pystyykö siellä liikkumaan ja toimiiko normaali huolto, saako kaupasta ruokaa?

Reissari Jusuf: Kyllä saa, täällä sivummassa tuohon verrattuna tohon mielenosoittajakeskittymään pystyy liikkumaan. Olin pari tuntia sitten Victory-monumentilla ja siellä näin muutaman sotilaan aseet kädessä. Tuntuu siltä tosiaan, että mähinät on keskittyny tuonne hallintoalueelle, Silom-korttelin ja Chinatownin lähistölle. Skytrainin käyttö ja erityisesti Silomiin menevä linja on nyt vaarallinen, sinne ei oo meilläkään ollu munaa mennä.

Vellu: Onko noin? No voi olla ihan hyvä idea Jusuf!

Reissari Jusuf: Täh?

Vellu: Ei mitään.. :)

Reissari Jusuf: Ja sit Khaosan Road, sinne ei kannata nyt myöskään kannata mennä! Täällä on syntyny sellanen vähän hassu ilmiö. Joukko ns. "värittömiä", jotka ei oo keltasii eikä punasia. Ne vastustaa koko vastakkain asettelua. Pitäskö niille sitten pukee vaikka vihreet paidat..

Vellu: No mee sä sinne kadun varteen myymään sirpaleliivejä ja perustat Pasi-tuktukin..

Reissari Jusuf: Ai mitä ne on?

Vellu: Ei mitään.. :) No siis toi paidattamuus tai vihreepaidat tms. on sit sellasessa Sauli Niinistö hengessä? :) "vastakkainasettelun aika on ohi.."

Reissari Jusuf: Khaosan Road on nyt kyllä kiinni tuntuu olevan hiljentyny ja pelästyttänyt kaikki. Ei mekään täällä turhaan viitsitä liikkua, pyritään olemaan majotuksessa täällä sivummassa.

Vellu: Voihan paska, Khaosan Road ja koko Bangkok ja sen matkailuelämä on sitten käymistilassa. Pakkohan ton on ratketa jotenkin, ihan kaikkien kannalta. Se on aika räjähdysaltista siellä nyt sitten ja kauhulla odotellaan mitä tapahtuu vielä, se vaan ei voi jatkua niin. Punapaidat menee nyt ööö.. aika äärimmäisyyksiin..

Reissari Jusuf: Nii on, tilanne täällä on verrattavissa jo tunnelmaltaan sisällisotaan. Oltiin viime viikko Osakassa Japaissa, siellä tosi pinnalla oli tän Japanilaisen toimittajan kuolema ja se sai julkisuutta valtavasti. Näyttäviä muistosaattueita ja hautajaiset. Tuo asia oli uutisoinnissa etusijalla, eikä oikeen saatu tietoo mitä täällä Thaimaassa sillä välin tapahtu. Lentoliikenteeseen erityisesti Euroopassa vaikuttanut tuhkauutisointi näky siellä myös.

Vellu: No joo, ilmottele jos saat uutta tietoa loukkaantuneista ja jos tilannetasa siellä elää. Mä soittelen myöhemmin. Oo varovainen, palataan. Moro.

Reissari Jusuf: Moro, palataan. Mä piän sut tietosena..




Silomin alueelle on keskittynyt paljon liiketoimintaa ja matkailupalveluita, mm. Finnairin toimisto sijaitsee Worawat Buildingissa. Leveän puistokatumaisen Silomin läheisyydessä ja varrella on monia hotelleja Suomalaistenkin suosimia hotelleja ja ravintoloita. Sen sivukadulla on myös katolinen luostari Sisters of St. Paul de Chartres ja protestanttinen kirkko Christ Church.

Lumphini-puiston, Silomin ja Rama IV:n risteyskohdassa on erittäin laaja puistoalue. Lumphini-puisto on hyvin suosittu aamulla thailaisten keskuudessa. Siellä on kaunista kasvillisuutta ja lampia ym. Puiston edustalla on korkealla jalustalla kuningas Vajiravudhin muistomerkki. Lähellä puistoa Rama IV -kadulla sijaitsee maan tärkein thainyrkkeilystadion Lumphini.

Silom-kadun läheisyydessä sijaitsee myös yöelämästään tunnettu Pat Pong katu.

Sukhumvit-kadun (Phloenchit-niminen ennen Siam Squarea) varrelta löytyvät useimmat suurlähetystöt, myös Suomen (Amarin Plazan, 16. kerros). Siam Squarelle Pathumvanin kaupunginosaan on keskittynyt suuria ostoskeskuksia, kuten MBK ja Siam Paragon, sekä elokuvateattereita. Viime aikoina aluetta on uudistettu paljon.


Khaosan-Road Banglamphussa lähellä suurta palatsialuetta on suosittu travellereitten kohtaamispaikka. Läheisellä Rachadamnoen-kadulla on itsevaltiuden kukistumisen muistomerkki Democracy monument (Anusavari Prachathipatai). Vuoden 1972 veriset opiskelijamellakat ja 2006 Thaksininvastaiset mielenosoitukset tapahtuivat täällä ja täällä tapahtuu nytkin.


letko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti