keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Thaimaan ja kambodzhan yhteenotto rajalla

Thaimaassa ja sen naapurostossa kärjistyneitä tilanteita nyt lisää. Ainakin uutiskynnys ylittynyt. Lieneekö media vaan suunnannut antennit Kaakkoi-Aasian ja Thaikkujen suuntaan nyt entistä herkemmälle. Thaimaan ja Kambodzhan väliset erimielisyydet Preah Vihearin temppelialueesta on jo vuosia vanha juttu sinänsä, mutta nyt se taas kärjistyi. Paikan päällä ei tilanteeseen suhtauduta uutena tai ns. kovinkaan vakavissaan. Tilanne ei tietystikkään oo kiva tai hyvä ja ansaitsee huomionsa. Sitä en tarkoita tai kritisoi, enkä oikeestaan kritisoi edes mediaakaan. Mietiskelen vaan kaiken Suomalaisen uutisoinninkin aktivoitumista nyt tai vasta nyt tuonne suunnalle.. No varmaan siihen on syynä, sekin, että onhan siel nyt tapahtunut. Toivotaanpa taas parasta tilanteen suhteen ja seuraillaan.

Ulkoasiainministeriö EI ole julkaissut Thaimaan osilta uusia matkustustiedotteita tuon 8.10. jälkeen. Kambodzhan ja muiden naapurimaienkaan osilta ei ole julkaistu uusia. Kambodzhssa todetaan sen mukaan olevan hyvä turvallisuustilanne. Näinhän se on. Turpaan ja ryötetyks voi tulla vaikka Helsingissä tai Lahdessa.



Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista, sekä Ulkoasianministeriön matkustustiedotteista formin.finland.fi.

Thaimaa ja Kambodzha ottivat yhteen rajalinjalla Julkaistu 15.10.2008, klo 10.56 (päivitetty 15.10.2008, klo 16.24)


Thaimaan ja Kambodzhan välinen kiis

ta suojellusta temppelialueesta on kärjistynyt kahakoinniksi rajalla. Aamupäivällä Suomen aikaa käytiin parituntinen tulitaistelu. Kambodzhan ulkoministeri Hor Namhong sanoi, että yhteenotossa kaatui kaksi kambodzahalaista sotilasta ja haavoittui kaksi.

Kambodzhan ulkoministerin mukaan kymmenen thaimaalaista sotilasta on otettu vangiksi. Thaimaan armeija ei ole kommentoinut tätä tietoa, mutta kertoo neljän sotilaansa haavoittuneen.

Thaimaan pääministeri Somchai Wongsawat sanoi, että tilanne rajalla on sittemmin palautunut normaaliksi, ja että välikohtaus ei ollut vakava.

Thaimaa ja Kambodzha kiistelevät UNESCOn suojelemasta Preah Vihearin temppelialueesta, joka sijaitsee niukasti Kambodzhan puolella.

Kiista kärjistyi, kun neuvottelut temppelialueen hallinnasta katkesivat maanantaina. Sekä Kambodzha että Thaimaa keskittivät lisäjoukkoja rajalle, ja Thaimaa kohotti ilmavoimien valmiustilaa.

Kambodzha vaati tiistaina sodan uhalla thaimaalaisia joukkoja poistumaan alueelta. Thaimaalla oli paikalla oman ilmoituksensa mukaan noin 80 sotilaan miinanraivausyksikkö, jonka sijainnista oli tiistaina ristiriitaisia tietoja.

Temppeli kesällä Unescon suojelukohteeksi

Preah Vihear on 900 vuotta vanha hindutemppeli. Kansainvälinen tuomioistuin päätti vuonna 1962, että se kuuluu Kambodzhalle. Temppelin lähellä olevan 4,2 neliökilometrin viidakkopalstan hallinta jäi kuitenkin tulkinnanvaraiseksi.

Kiista alueen hallinnasta voimistui viime heinäkuussa, kun Unesco hyväksyi temppelin maailman perintökohteiden listalle, Kambodzhan pyynnöstä. Kumpikin maa keskitti rajalle satoja sotilaita. Tilanne rauhoittui tuolloin, mutta kiristyi taas syksyllä, ja lokakuun alussa rajalla oli välikohtaus, jossa haavoittui yksi kambodzhalainen ja kaksi thaisotilasta.

Thaimaan ulkoministeriö on tänään kehottanut thaimalaisia poistumaan Kambodzhasta ja on valmis evakuointeihin.

Viisi vuotta sitten väkijoukko poltti Thaimaan suurlähetystön Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissa. Tuolloinkin kiista koski erästä vanhaa hindutemppeliä.

Suomi ei ole muuttamassa matkustussuosituksiaan

Suomen Thaimaan-suurlähettilään Lars Backströmin mukaan tilannetta seurataan, mutta tällä hetkellä matkailijoiden ei ole syytä huolestua. Backström arvioi, ettei rajakiista ole laajenemassa täysimittaiseksi konfliktiksi.

Rajalle sijoitettujen sotilaiden määrä on melko pieni ja joukot ovat nimenomaan kiistan kohteena olevan Preah Vihearin temppelialueen maastossa, joka taas on satojen kilometrien päässä esimerkiksi Bangkokista, Backström sanoo.

Ulkoministeriön uusimmassa Thaimaata koskevassa matkustustiedotteessa matkailijoita neuvotaan maan sisäpoliittisen tilanteen takia seuraamaan uutisia ja välttämään alueita, joilla on mielenosoituksia. Turisteja myös kehotetaan terrorismiuhan takia varovaisuuteen etenkin paikoissa, joissa on suuria ihmisjoukkoja. Kambodzhasta ulkoministeriö toteaa, että maan yleinen turvallisuustilanne on hyvä.

Thaimaan ja Kambodzhan varsinainen matkailusesonki ei ole vielä alkanut. Suurlähettiläs Lars Backström arvioi, että Thaimaassa on tällä hetkellä toista tuhatta suomalaista matkailijaa ja pysyvästi asuvia suomalaisia saman verran. Kambodzhassa asuu pysyvästi kolmisenkymmentä suomalaista.

AP, AFP, Reuters



Matkustustiedotteet, 6.10.2008

Kambodža: matkustustiedote

Kambodža: Yleinen turvallisuustilanne hyvä. Ryöstöt ja huijausyritykset lisääntyneet.

Suomen suurlähetystö
Bangkok

Turisteihin kohdistuvat ryöstöt ja huijausyritykset ovat yleistyneet niin pääkaupunki Phnom Penhissä kuin provinsseissakin. Erityisesti tulee varoa moottoripyörällä liikkuvia varkaita ja kerjäläisiä.

Kambodžassa on edelleen suuri määrä räjähtämättömiä miinoja ja ampumatarvikkeita. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa seuraavien maakuntien alueella: Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap ja Kampong Thom. Liikkumista tulee edellä mainituilla alueilla välttää varsinkin metsissä, riisipelloilla, pienillä teillä sekä siltojen läheisyydessä.






Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti