tiistai 7. lokakuuta 2008

Thaimaan levottomuudet

Tilanne Thaimaassa elää..

Alla lainaus mtv3.fi nettisivuston ulkomaanuutisista:
Julkaistu 07.10.2008 05:35 (päivitetty 13:12)

Bangkokissa räjähdys

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on tapahtunut räjähdys, jossa on kuollut yksi ihminen. Poliisi epäilee räjähdystä autopommi-iskuksi.
Räjähdys tapahtui muutaman kilometrin päässä mielenosoittajien piirittämistä hallintokortteleista. Kymmeniä ihmistä loukkaantui aiemmin tänään, kun mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa.

Varapääministeri eroaa
Thaimaan varapääministeri on eronnut poliisin ja mielenosoittajien yhteenottojen takia. Levottomuuksissa Bangkokissa loukkaantui noin 70 ihmistä.
Varapääministeri Chavalit Yongchaiyudh kertoi antaneensa poliisille määräyksen voimatoimista. Opposition kannattajat olivat pystyttäneet kadulle barrikadeja estääkseen pääministeri Somchai Wongsawatia pitämästä linjapuhettaan parlamentissa.
Muutama loukkaantuneista oli saanut vakavia vammoja räjähtäneistä kyynelkaasupanoksesta. Suurin osa sairaaloihin tuoduista oli mielenosoittajia, mutta joukossa oli myös poliiseja.
Mielenosoittajat miehittävät Bangkokin hallintokorttelia jo toista kuukautta. Heidän mukaansa hallitseva PPP-puolue yrittää muuttaa perustuslakia saadakseen syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran takaisin valtaan.
(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Uutistoimistot ja netin uutispalvelut ja esim. Ylen radio uutisten uutiskynnys on ylittyny muutaman viikon hiljaisuuden jälkeen. Erikoista on se, että ulkoasiainministeriön matkustustiedotteissa viimeisin tiedote on 3.10.08, eikä asiaa oo huomioitu ainakaan tunti sitten uudestaan tuolla. Ite luulin, että toi on se matkaajan realiaikainen totuuden torvi. Ei ainakaan muutamassa tunnissa sinne mitään oo päivittyny. Onks toi sit ihan tietosta, että kuolonuhrien ei katsota muuttavan 3.10.08 julkaistua tiedotetta. No näihän kyl saattaa ollakkin. Mellakoissa loukkaantuneitten joukossa ei oo ainakaan virallisten tietojen mukaan ketään ns. ulkopuolisia tai turisteja. Sairaaloihin tuodut loukkaantuneet ovat olleet poliiseja ja mielenosoittajia.
Median osittain antamasta kuvasta poiketen poliittinen tilanne on ollu jo useamman vuoden (varmaan pidempäänkin) kireä tai ainakin kiihkeä, eikä se ole turistin näkökulmasta vaikuttanut mihinkään. Ei tänäkään päivänä omien tai siellä asuvienkin länsimaalaisten mukaan. Kuten jo aikasemmin puhuttua.
Tämä kommentti on siis blogin luonteen mukasesti vaan ulkomaalaisten reissareitten ja turistien perspektiivistä tarkasteluu, eikä tarkota loukata tai halveksia paikallisten elämää, arkea, kulttuuria tai paikallisia totuuksia.
Joka tapauksessa en aio muuttaa omaa ajattelua maasta ja edelleen oon sinne lähdössä tässä kuussa.. Olispa suppeeta ajatella niin kuten eräs kaverini :) "Minä ainaki pysyn Suomen rajojen sisäpuolella ja reissaan asuntovaunun kanssa.." :D

Thaimaassa siis tilanne muuttuu levottommuksien osalta. Varapääministeri Chavalit Yongchaiyudh on eronnut. Varapääministeri antoi aieimmin käskyn poliisille voimakeinojen käyttämisestä. Tääkö on syynä eroon? Olisko toi siis pitäny jättää tekemättä vai antaa mielenosoittajien mellastaa entistä enemmän ja taputella vähän poskelle kun pojat nyt puuhasteli autopommin ja siinä sitten sattu pien ylilyönti ja haaveri kun yksi kuoli..?
Vai mistä on kysymys? Menikö homma niin päin, että vanha viisaus; käyttäytyminen luo käyttäymistä toteutui. Eli, että reagoiko mielenosoittajat tuohon tilanteeseen vai kärjistykö asiat siten, että poliisin johdon oli pakko koventaa keinoja.
Poliisilla ja armeijalla oli pitkään tietoinen linja, että voimakeinoja ei käytetä. Ampuma-aseita armeijalle ei ollut.
Nyt kärjistyneitten levottomuuksien perussyy lienee siis se, että nykyiseen Somchai Wongsawatiaan ei olla näissä tietyissä kansan syvissä riveissä tyytyväisiä ja entinen muutama vuosi sitten erotettu Thaksin Shinawatran halutaan takaisin tuomittavaksi. Hallitseva puolue yrittää muuttaa perustuslakia niin, että Thaksin saadaan takaisin. Miksi? Eikö nykyinen pääministeri oo demokraattisesti valittu, mutta nyt sitä vastaan mellakoidaan. Onko nyt kysymys siitä, että Thaimaa elää murrosta jonkun sosialismin ja kehitysmaana elämisen ja jopa länsimaalaistumisen välillä. Poliittinen tilanne kuulostaa sekavalta! Oonko väärässä tässä ajatuksessa? Kertokaa täällä omista käsityksistä ja faktoista.
Jäädäänpä taas seurailemaan tilannetta..

(Tämä teksti on julkaistu mobiilisti käänykän ja sähköpostin välityksellä)





Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti