tiistai 14. huhtikuuta 2009

Thaimaan levottomuudet

Kuva yle.fi nettisivun uutisista


Onko väkivaltaiset mielenosoitukset ja punapaidat nyt murrettu? Aremeijan voimatoimet tehosivat ja punapaidat siirtyvät maakuntiinsa takaisin. Väkivaltaisuudet ovat vaientuneet - toistaiseksi, mutta ei iäksi? Toivottavasti tasapaino saavutetaan ja neuvottelut jatkuvat rauhallisissa merkeissä. Vai onko lopputulos nyt saavutettu ja jo muutama kk. sitten valittu pääministeri jää valtaansa kaikessa sovussa..


Alla lainaus yle.fi nettisivun uutisista

Bangkokin mielenosoittajat antavat periksi

julkaistu tänään klo 08:23, päivitetty tänään klo 13:59

Opposition mielenosoitusjohtajat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä toistaiseksi hallituksen vastaiset mielenosoitukset.

Thaimaan hallitus on jatkanut uuden vuoden vapaata kahdellä päivällä, jotta asukkailla olisi aikaa toipua mielenosoituksista ja siivota jälkiä.

Loma jatkuu siis tämän viikon torstain ja perjantain. Hallituksen mukaan yritykset saavat itse päättää, käyttävätkö ne lisävapaata.

Heti lomalisäyksen jälkeen Bangkokin pörssi ja pankit ilmoittivat, että ne ovat auki torstain ja perjantain.

Poikkeustila on yhä voimassa Bangkokissa ja sen ympäristössä.

Armeijan ylivoima lannisti mellakat

Oppositiojohtajat ovat luvanneet, että mielenosoittajat poistuvat Thaimaan hallituksen talolta Bangkokissa. Mielenosoittajat ovat piirittäneet taloa kolme viikkoa.

Mielenosoittajat olivat hallitusrakennuksella armeijan saartamina.

- Armeijan ylivoima oli yksinkertaisesti niin musertava. Mielenosoittajat tajusivat, etteivät he voi voittaa. Selvä järki voitti, arvioi paikalta Ylen kirjeenvaihtaja Katri Makkonen.

Oppositiojohtajat perustelevat mielenosoitusten lopettamista kannattajiensa turvallisuuden takaamisella. Mielenosoituksten laantumisesta huolimatta oppositio kuitenkin edelleen vaatii Thaimaan pääministerin Abhisit Vejjajivan eroa.

Armeija tukahdutti maanantaina Bangkokin katumellakat. Väkivaltaisuuksissa kuoli kaksi ihmistä ja loukkantui yli sata.

Kartta Bangkokin keskustasta (YLE Uutiset Grafiikka)

Armeija: Aseita käytetään vain itsepuolustukseksi

Armeija vakuuttaa palauttavansa järjestyksen kaupunkiin ja käyttävänsä kaikkia keinoja kaaoksen lopettamiseksi. Samalla armeijan komentaja, kenraali Songkitti Jaggabatara sanoo, että armeija pyrkii välttämään kohtuutonta aseiden käyttöä ja keskittyy vain itsepuolustukseen. Lisäksi armeija sanoo ampuneensa vain paukkupatruunoilla mielenosoittajien suuntaan. Sen sijaan ilmaan on ammuttu kovilla. Lisäksi on ammuttu kyynelkaasukranaatteja ja vesitykeillä.

Kymmenen sotilasta sai vammoja, kun mielenosoittajat ajoivat heidän päälleen linja-autoilla. Mielenosoittajat heittelivät sotilaita myös kivillä ja polttopulloilla.

Kyseessä olivat ensimmäiset väkivaltaisuudet sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime viikolla.

Sunnuntaina Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Bangkokiin poikkeustilan. Hän sanoi palauttavansa järjestyksen maahan neljä päivän aikana.

Hallituksen vastustajat onnistuivat estämään Aasian maiden huippukokouksen lauantaina. Pääministeri sanoo, ettei tee samaa virhettä enää toistamiseen. Hänen mukaansa mielenosoitukset heikentävät Thaimaan mainetta ja tuottavat uusia hankaluuksia jo ennestään vaikeuksissa olevalle matkailuelinkeinolle.

YLE Uutiset, Reuters, AP, AFP, DPA








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti