maanantai 13. huhtikuuta 2009

Thaimaan levottomuudet

Kuva www.yle.fi nettisivun uutisista



Panokset kovenee! Kongreettinen askel voimakeinojen suuntaan myös armeijan puolelta on otettu. Tilanne tuntuu poikkeukselliselta verrattuna aikaisempaan. Luokohan käyttäytyminen käyttäytymistä vai onko hyväksyttävä laillisen esivallan oikeus ratkaisuihin? Uskon, että tämä oli "oikea" liike nykyisen pääministeri Abhisit Vejjajivan puolelta. Jotain tarttee tehdä! Tilanne on pistettävä poikki ja palautettava kuri ja järjestys. Tilanteesta tosia-asiallisesti kärsii koko Thaimaa, ainakin julkisuuskuva ja matkailubusines ja kuva Länsi-valloille, jonka parantaminen ja vaaliminen koetaan tärkeäksi. Mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Vastakkainasettelua ja mielikuvia, paikallisia totuuksia ja epätotuuksia..?

Ulkoasiainministeriö ei ole julkaissut enää illan aikana uusia tiedotteita nettisivujensa matkustus tiedotteissa koskien Thaimaata.

Täällä kirjoittamani omat tekstit ovat siis omia mielipiteitä ja tulkintoja asioista, enkä mitenkään vastaan niiden oikeellisuudesta tai mahdollisesti aiheuttamasta mielipahasta.


Alla lainaus yle.fi nettisivun uutisista

Thaimaan armeija tukahdutti mielenosoituksia kovin ottein

julkaistu tänään klo 01:50, päivitetty tänään klo 20:57


Thaimaan armeija on tukahduttanut opposition väkivaltaisimmat mielenosoitukset Bangkokissa. Mielenosoittajat on häädetty keskustan kohteista pääministeri Abhisit Vejjajivan kanslian lähelle ja sotilaat pitävät vartiota eri puolilla kaupunkia. Hallituksen ilmoituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä. Yli 90 ihmistä on loukkaantunut.

Satoja sotilaita siirrettiin illansuussa pääministerin kanslian tuntumaan ja tuhansien mielenosoittajien joukkoa kehotettiin hajaantumaan. Poliisi ja sotilaat ovat myös estäneet uusien mielenosoittajien tulon alueelle. Paikalta kuultiin aiemmin iltapäivällä laukausten ääniä. Ilmapiiriä kuvataan jännittyneeksi.

Ennen tilanteen rauhoittumista yksi opetusministeriön rakennus sytytettiin palamaan polttopulloilla. Myös useita linja-autoja poltettiin kaduilla.

Aiemmin päivällä myös Bangkokin keskustassa ammuttiin ja linja-autoja sekä autonrenkaita poltettiin keskeisissä risteyksissä. Myös Voitonmonumentti-muistomerkillä oli levotonta.

Kartta Bangkokin keskustasta (YLE Uutiset Grafiikka)

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun sotilaat ottivat tärkeän Din Daengin risteyksen haltuunsa. Armeijan tiedottajan mukaan sotilaat ampuivat ensin varoituslaukauksia, mutta vastasivat sitten mielenosoittajien joukosta tulleisiin laukauksiin. Sotilaat pidättivät useita mielenosoittajia.

Noin 90 loukkaantuneesta neljällä on ollut ampumahaavoja.

Armeija: Aseita käytetään vain itsepuolustukseksi

Armeija vakuuttaa palauttavansa järjestyksen kaupunkiin ja käyttävänsä kaikkia keinoja kaaoksen lopettamiseksi. Samalla armeijan komentaja, kenraali Songkitti Jaggabatara sanoo, että armeija pyrkii välttämään kohtuutonta aseiden käyttöä ja keskittyy vain itsepuolustukseen. Lisäksi armeija sanoo ampuneensa vain paukkupatruunoilla mielenosoittajien suuntaan. Sen sijaan ilmaan on ammuttu kovilla. Lisäksi on ammuttu kyynelkaasukranaatteja ja vesitykeillä.

Kymmenen sotilasta sai vammoja, kun mielenosoittajat ajoivat heidän päälleen linja-autoilla. Mielenosoittajat heittelivät sotilaita myös kivillä ja polttopulloilla.

Kyseessä olivat ensimmäiset väkivaltaisuudet sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime viikolla.

Eilen sunnuntaina Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Bangkokiin poikkeustilan. Hän sanoi palauttavansa järjestyksen maahan neljä päivän aikana.

Hallituksen vastustajat onnistuivat estämään Aasian maiden huippukokouksen lauantaina. Pääministeri sanoo, ettei tee samaa virhettä enää toistamiseen. Hänen mukaansa mielenosoitukset heikentävät Thaimaan mainetta ja tuottavat uusia hankaluuksia jo ennestään vaikeuksissa olevalle matkailuelinkeinolle.

Reuters, AP, AFP








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Kaikkien tekstejä kommanneiden kesken arvon kupin kahvia ja eilisen munkin. Lisäksi yksi voittaa pääpalkintona jotain kivaa. Vaikka French Dogit essolla, tai kepsut!

- vellu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti