torstai 30. huhtikuuta 2009

Hauskaa vappua!













Tänään vietetään kansainvälistä juhlapäivää. Suomessa se on yleisesti vapaapäivä, kellä on kellä ei. Se on erityisesti kansainvälinen työväen juhlapäivä. Se on myös alkavan kevään ja ylioppilaiden juhla, ja perinteisesti myös muutakin (siitä alla lisää) Jopa joiltakin osin kirkollinen päivä. Itselle perinteikästä päivässä on se, että töitä tehden se on mennyt suurelta osin jo pitkän aikaa. Niin nyttenkin. Muutoksen tuulia tässäkin asiassa tulossa..

Toisinsanoen se virallinen ryyppypäivä. Tänään on lakannut useampien moraalisten ja eettisten käsityksien voimassaolo.

Munkkeja, simaa, perunasalaattia ja nakkeja nassuun!! Olkaahan varovaisia ja pitäkää hauskaa! Näihin tunnelmiin, näihin kuviin. Palataan









Alla lainaus wikipedia.org nettisivustolta

Vappu (valpurinpäivä, valpuri, engl. May Day) on vuosittain 1. toukokuuta vietettävä kansainvälinen juhlapäivä ja Suomessa yleinen vapaapäivä. Se on erityisesti alkavan kevään, ylioppilaiden, kansainvälinen työväen juhlapäivä. Vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.

Vapun alkuperä

Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Valburgin mukaan. Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien – myös Suomessa – 1. toukokuuta, joka on Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä. Sen mukaisesti päivä on myös Vapun ja Valpurin nimipäivä. Kyseessä on yksi monista osittain synkretistisistä, osittain katolisen kirkon puolelta mietitystä juhlapäivästä: nimi on helppo yhdistää pakanalliseen hedelmällisyyden jumalattareen Waldborgaan, jota kevään pakanallisissa juhlissa on kunnioitettu.lähde? Valpurinyö (saks. Walpurgisnacht) on siten kristinuskoa edeltävältä ajalta periytyvä juhla.lähde? Käsitys noitien lentämisestä sapattiinsa valpurinyönä lienee perua yleisestä pakanallisten juhlien demonisoimisesta.[1] Valpurin yötä tai Beltanea vietettiin aikoinaan liki yleismaailmallisesti kevään hedelmällisyyden juhlana.[2]

Sama päivä oli aikoinaan myös apostolien Filippuksen ja Jaakobin muistopäivä. Ruotsissa ja myös siihen kuuluneessa Suomessa se oli useiden muiden apostolien muistopäivien tavoin pyhäpäivä vuoteen 1772 saakka. Myös katolisessa kirkossa muistopäivä oli alkujaan 1. toukokuuta, mutta nykyisin se on siirretty toukokuun 3. päivään. Vappu ei ole nykyisin kirkollinen juhlapäivä. Kristillisissä piireissä on kuitenkin järjestetty 1990-luvulta lähtien Jeesus-marsseja, muun muassa Helsingissä ja Tampereella .

Kansainvälinen työläisten juhlapäivä

Haymarketin kahakka 1. toukokuuta 1886. Kuvia mellakoista leviteltiin oman aikakautensa sanoma- ja aikakauslehtien sivuilla.

Työläisten kansainvälinen juhlapäivä (ransk. Fête du Travail) sai alkunsa Yhdysvalloissa. 1. toukokuuta 1886 järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin kahdeksantuntista työpäivää. Mielenosoittajien ja poliisien välisessä yhteenottossa kuoli ainakin 10 työläistä. Kolme päivää myöhemmin useita siviilejä ja poliiseja sai surmansa kahakoissa Chicagon Haymarketissa. Poliisi suoritti joukkopidätyksiä, joissa seitsemää syytettiin anarkismista ja valtion vastustamisesta. Heidät tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin. Vuonna 1889 työläisten Toinen internationaali päätti, että mielenosoitusten uhreja muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta 1890.[3][4]

Yhdysvalloissa 1. toukokuuta vietettiin vuodesta 1921 "amerikkalaistumispäivänä", koska Labour Dayn viettämistä 1. toukokuuta pidettiin kommunistisena. Virallisesti 1. toukokuuta on ollut vuodesta 1958 "uskollisuuspäivä".[5]

Suomalainen vappu

Vanhoihin suomalaisiin vappuperinteisiin on liittynyt monenlaisia uskomuksia, jotka ennustivat tulevaa kesää. Kirkolliset ohjeet kielsivät tekemästä työtä – oli esimerkiksi kielto kalastaa – mutta kansan parissa liikkui myös kehotuksia esimerkiksi kylvöihin juuri vappuna ja päästämään lehmät ja lampaat ulos laitumelle riippumatta siitä, millainen sää vallitsee.

Vuonna 1944 Suomessa säädettiin nykyisin voimassa oleva laki vapunpäivän järjestämisestä työntekijoiden vapaapäiväksi eräissä tapauksissa. Jo sitä ennen päivä oli kuitenkin käytännössä ollut monilla työpaikoilla ja muun muassa kouluissa vapaapäivä. Vuodesta 1979 lähtien vappu on myös virallinen liputuspäivä, jolle on annettu nimi suomalaisen työn päivä.

Suomalaisia vappuperinteitä

Helsingin Pohjois-Esplanadi vappuna 1.5.2006

Vappuna ja vapunaattona paikat ovat erityisesti kesän vieton aloittavien teekkareiden sekä muiden opiskelijoiden valloittamia. Monet ylioppilastutkinnon suorittaneet ihmiset, niin nuorempi kuin vanhempikin polvi, pitävät valkoista ylioppilaslakkia päässään. Teekkareilla tosin on päässään teekkarilakki ylioppilaslakin sijasta. Alkoholin käyttö kuuluu nykyään hyvin usein suomalaiseen vappuun.

Kaupunkien torit, kävelykadut ja puistokäytävät ovat vapun aikaan ja varsinkin vapunaattona (30. huhtikuuta) täynnä karnevaalitavaraa myyviä kojuja ja vappuilmapallojen kauppiaita. Vappuna ostetaan usein juhlaan kuuluvia asioita kuten naamareita ja muuta rekvisiittaa. Myös serpentiini kuuluu vappuun. Perinteisesti myös tapana tehdä erilaisia kasvomaalauksia.

Simaa pidetään vappuun liittyvänä koko perheen juomana. Vappuun kuuluvia ruokalajeja ovat muun muassa tippaleivät, munkit, nakit ja perunasalaatti.

Useat orkesterit pitävät joka vuosi vapunpäivän iltapäivänä perinteisen vappumatinean nimellä tunnetun konsertin.

Vappukukkia, pieniä rintaneuloja, on myyty Suomessa vuodesta 1908 alkaen lastensuojelutyön tukemiseksi. Yleisesti myynti aloitetaan jo huhtikuussa, mutta sitä jatketaan myös vapunpäivänä. Helsingin seudun perinteisiin kuuluu helsinkiläisten 1.–6.-luokkalaisten koululaisten kirjoitelmista koottu lehti Kevätpörriäinen.

Työväenliikkeen vappu Suomessa

Työväen vappumarssi Helsingissä 2007

Menneinä vuosikymmeninä vappu oli nykyistä korostuneemmin työväen juhla. Silloin olivat vappumarssit ja -kulkueet sekä poliittiset puhetilaisuudet nykyistä yleisempiä.

1900-luvun taitteessa osa Suomen työväenliikkeen toimijoista kannatti perinteisiä työläisten kävelyretkiä kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina, koska kansainvälistä toukokuun ensimmäistä pidettiin liian kylmänä ulkotapahtumiin. Tämä kanta jäi kuitenkin vähemmistöön. Vappumarssilla on tunnustettu julkisesti vakaumusta. Tämän vuoksi erilaisen näkemyksen omaksuneet eivät ole ajoittain marssineet samassa vappukulkueessa.

1898

Suomen ensimmäistä työväenvappua vietettiin 1. toukokuuta 1898 raittiusliikkeenä. Silloin tehtiin lakko alkoholin nauttimista vastaan. Vähitellen ohjelmassa korostuivat myös muut vaatimukset, kuten äänioikeus. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue perustettiin vuotta myöhemmin 1899 Turussa. Sille laadittiin Itävallan työväenpuolueen ohjelman pohjalta oma puolueohjelma, Forssan ohjelma, 1903. Ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat eduskuntavaalit järjestettiin 16 – 17. maaliskuuta 1907. Erityisesti herätysliikkeiden ja työväenliikkeen kannattama kieltolaki säädettiin 1919.

Useita vappumarsseja

Työväenliikkeen hajautumisesta johtui, etteivät kaikki työväenliikkeeseen itsensä lukevat halunneet näyttäytyä julkisesti vappumarssilla osoittaen kuuluvansa samaan joukkoon. Näin ollen useiden vuosikymmenien ajan sosiaalidemokraatit ja kommunistit järjestivät omat vappumarssinsa ja vappujuhlansa. Esimerkiksi Helsingissä kommunistien vappumarssireitti kulki Hakaniemen torilta Rautatientorin ja Esplanadin kautta Senaatintorille, sosiaalidemokraattien sitä vastoin Rautatientorilta lähinnä Mannerheimintietä pitkin Stadionin edessä olevalle aukiolle tai sen vieressä olevalle Mäntymäelle. Vappumarsseja järjestetään edelleen, mutta nykyisin niiden osallistujamäärät ovat jääneet pieniksi; sitä vastoin 1970-luvulla niissä saattoi olla jopa kymmeniätuhansia osallistujia.

Myöhemmin, varsinkin 1980-luvulta lähtien, myös porvarilliset puolueet ovat ottaneet tavakseen kokoontua vappuna julkiselle paikalle tilaisuuteen, jossa pidetään poliittisia puheita. Näihin puhetilaisuuksiin ei kuitenkaan liity marssia.

Ylioppilaiden vappu

Mantan lakitus 2005
Ylioppilaita Aurakadulla Turun taidemuseon edustalla vappuna 2007

Vappu ylioppilaiden juhlapäivänä on tullut Suomeen Ruotsista. Turun akatemian ylioppilaiden tiedetään viettäneen sitä jo 1700-luvulla, jolloin kevään tuloa juhlistettiin laululla. 1820-luvulla keisari kuitenkin kielsi vanhat kevätjuhlat. Mutta Helsinkiin muuttaneen yliopiston ylioppilaat alkoivat pian kokoontua vuosittain toukokuun 1. päivänä nykyiseen Kaisaniemen puistoon juhlistamaan Catharina (Kaisa) Wahllundin syntymäpäivää. Nykyisin Kaisaniemessä kokoontuvat vapunpäivänä lähinnä ruotsinkieliset ylioppilaat. Jo 1800-luvulla ylioppilaiden kevätjuhlapäiväksi muodostui vapun ohella myös kukanpäivä 13. toukokuuta. Eräiden tietojen mukaan vapun juhlinnan olisivat kuitenkin tuoneet Suomeen Lundin yliopistolla juhlineet suomalaisylioppilaat vuonna 1865lähde?. 1870-luvulla perinne yleistyi Suomessa, mihin vaikutti myös se, että ylioppilaslakin vuotuiseksi käyttöajaksi vakiinnutettiin aika toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Vappu on erityisesti myös teekkarien eli tekniikan alan yliopisto-opiskelijoiden vuoden suurin juhlapäivä. Silloin julkaistaan useita teekkarien vappulehtiä kuten Hässi, Julkku, Tamppi, Äpy, ja Ööpinen (1962-). Myös muut opiskelijat juhlivat vappua.

Helsingissä vapunaaton opiskelijaspektaakkeli on Mantan lakitus. Viiden pääkaupunkiseudun korkeakoulun vuorovuosin järjestämässä tapahtumassa Havis Amanda -patsaan päähän laitetaan vastaava lakki kuin järjestävän yliopiston opiskelijoilla on. Aikoinaan patsas lakitettiin useana vuotena aamuyöllä luvattomasti, mutta vuodesta 1951 lähtien lakitukseen ollut virallinen lupa, ja vuonna 1978 aikaisemmin keskiyöllä pidetty tilaisuus siirrettiin alkuiltaan. Vapunpäivän aamuna pidetään Kaivopuiston korkeimmalla kalliolla (ns. Ullanlinnanmäellä) ulkoilmajuhla, jossa esiintyvät Ylioppilaskunnan laulajat ja Retuperän WBK, ja jossa ylioppilaskuntien edustajat pitävät puheita. Ruotsinkieliset ylioppilaat pitävät vastaavanlaisen tilaisuuden Kaisaniemen puistossa.

Joensuun ylioppilaat juhlistavat vappua lakittamalla Torsopatsaan.

Jyväskylässä yliopiston opiskelijat lakittavat Minna Canthin patsaan Kirkkopuistossa. Patsaan pesun ja lakituksen saa tehtäväkseen urheilullisen JYY-cupin voittajajoukkue.

Kajaanissa opiskelijat lakittavat alueen entisen piirilääkärin Elias Lönnrotin patsaan Kajaaninjoen rannalla.

Kouvolassa Helsingin yliopiston käännöstieteen laitoksen opiskelijat pesevät ja lakittavat Unto-patsaan.

Kuopiossa vapunaaton perinteisiin kuuluu Kuopion yliopiston uusien opiskelijoiden sivistykseen vihkiminen, Veljmies-patsaan pesu ja lakitus sekä professorin uitto altaassa. Lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijat lakittavat Kuopion torin toisen patsaan (siskotyttö-patsas).

Lahdessa Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksen opiskelijat ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat 2004 alkaen lakittaneet Erkon puiston Hirvi-patsaan.

Lappeenrannassa lakitetaan Kurkipatsas ja julistetaan Wappurauha rikotuksi puolenpäivän aikaan, jonka jälkeen fuksikulkue siirtyy satamaan teekkari- ja kylterikasteeseen. Kaste suoritetaan liukumäistä keväiseen Saimaaseen.

Mikkelissä Mikkelin Ammattikorkeakoulun opiskelijat lakittavat Naisvuorella sijaitsevan Vaeltajapatsaan. Lakitusvuoro vaihtelee eri koulutusalajärjestöjen välillä vuosittain.

Oulussa opiskelijat lakittavat runoilija Franz Mikael Franzénin patsaan. Opiskelijoiden perinteisiin kuuluvat myös fuksikaste tekniikan opiskelijoille Rauhalassa laskemalla liukumäestä ei niin puhtaaseen Lasaretinväylän virtaan, asematunnelin laulujuhlat (Ashematunnelin Örinät) vappuaamuna kello 3.33.33, aamun suolapala (Sillis) ja myöhäisemmän aamun Shamppanjamatinea Linnansaaressa.

Porissa Yliopistokeskuksen opiskelijat kokoontuvat raatihuoneen edustalle pesemään ja lakittamaan kaupungin ainoaksi naispatsaaksi todetun Karhun. Mukana Raatihuoneen puistossa on nähty usein myös teekkareiden peräkärrylle rakentama sauna, joka tuhoutui palamalla vappuna 2007. Vappupäivän traditioihin kuuluu fuksikastajaiset Etelärannalla.

Raumalla ylioppilaat kokoontuvat pesemään ja lakittamaan Kanaalin Helmi -patsasta. Lakituksen suorittavat vuorovuosin Rauman opettajankoutuslaitoksen sekä Satakunnan Ammattikorkeakoulun Rauman yksiköt.

Savonlinnassa opiskelijat lakittavat Olavinlinnan Tallisaaressa olevan linnanpässi -veistoksen, Mustapässi-patsaan. Tapana on ollut myös, että opiskelijat käyvät edellisenä yönä salaa maalaamassa pässin sukuelimet.

Tampereella teekkarit lakittavat Vappuyönä Hämeensillalla olevan Suomen neito -patsaan. Vappupäivänä fuksit muodostavat kovaäänisen kulkueen, joka kulkee Hämeenkadun kautta Koskipuistoon. Koskipuistossa fuksit kokevat tamperelaisen wapun kohokohdan, teekkarikasteen, jossa heidät lasketaan korissa hyiseen Tammerkoskeen.

Turussa Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Åbo Akademis Studentkår järjestävät muitten kaupunkien ylioppilaiden tapaan naispatsaalle kevätkasteen. Vapunaattona suomenkieliset ylioppilaat kokoontuvat Puolalanmäellä, ruotsinkieliset Vartiovuorenmäellä, jossa Brahe Djäknar pitää televisioidun kevätkonserttinsa. Tämän jälkeen ylioppilaat tapaavat Aurajoen rannassa, jossa he pesevät ja lakittavat Liljan patsaan. Viime vuosina tämä tehtävä on annettu ensimmäisen vuosikurssin hammaslääketieteen opiskelijoille. Vappupäivän brunssi järjestetään Vartiovuorenmäellä.

Rovaniemellä ylioppilaat lakittavat Kemijoen rannalla sijaitsevan, tukkijätkää esittävän Jätkänpatsaan. Patsas myös pestään ennen lakitusta. Tapahtuman seuraaminen kuuluu monien Rovaniemeläisten vappuun.

Katso myös

[muokkaa] Kirjallisuutta

  • Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto. 2. painos. Otava, Helsinki, 1968.

Lähteet

  1. Iso tietosanakirja, 14. osa (Troopillinen - Wasenius), art. Vappu, Otava 1938
  2. The Origins and Traditions of Mayday Eugene W. Plawiuk 1996. Viitattu 23.10.2007 (kuuntele myös musiikki).
  3. Miksi työläiset juhlivat juuri vappua?. Tieteen Kuvalehti Historia, 3/2008. Bonnier Publications International AS. ISSN 0806-5209.
  4. http://www.anarkismi.net/kapis/27haymarket.htm
  5. § 115. Loyalty Day U.S. Code Collection. Viitattu 01.05.2007.


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta vappu.

tiistai 28. huhtikuuta 2009

Valokuva-albumista fiilistellen


Kuvia: Picasaweb, Facebook

Katsellessa voi vaikka kuunnella näitä :)

Fiilistelymusalinkkivinkit:
Storm - TIme to burn 2009 (Rowald Steyn Remix, official music video) Iskee fiiliksiin kun potku päähään. Sisältää useita ulottuvuuksia yhessä kuvamatskun kanssa ;) DJ OvrDzr suosittelee

Markus Schulz - The New world (official music video) Keväinen seesteisyyspärinäfiilistely biisi. Toimii chillailu tunnelmaan ja haaveiluun. DJ OvrDzr suosittelee!

Eve - Set it on fire Elokuvasta Transporter 3. Herättää näitä asennefiiliksiä kuten Voodoo&Serano!! Pelittää ja iskee tajuntaan kovemmin kun mikään kemiallinen roina. Onhan elämä parasta roinaa!!

Porn Kings vs DJ Supreme - Up to Tha Wildstyle (S&H Radio) Toimii! Erään Suomalaisen huippu DJ:n suositus.. :)

Aqua Barbie girl Sweet 90's... hmm! :D Voi näitä fiiliksiä!

Sash feat. Stunt - Raindrops (Encore une fois) Fonzerelli remix, video edit Pelottavan psyykkeeseen vaikuttava biisi. Videon alta löytyy fiiliksiä herättävää "sanomaa" Toimii vähän samoin kuin Voodoo&Seranon useimmat raidat. Erään Suomalaisen huippu DJ:n arvio tulevan kesän hitiksi ;) OvrDzr suosittelee!

Lady GaGa - Pokerface
.
Viime kuukausina pyörinyt hitti. Saa vaan jotenkin hyvälle mielelle ja "muistoja mieleen"

Darude - Music
. Teemalle sopiva! Ihan äääälyttömän hyvä reissufiilisbiisi.. Tänkun kuuntelee reissuvieriksissä tai lähtöä lähellä, tulee kiksit, mitä ei millään kemiallisella paskalla aikasiks saa..

Voodoo&Serano - When I Rock
. Artistilla paljon muitakin hyvii.. Tää taas heräs eloon ja kuvaa jotenki fiiliksiä nyt. Ei ihan hyvä video kaikilta osin. Mikään ei tunnu mahdottomalta kun tätä luukutta nappulat kaakossa..















Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

maanantai 20. huhtikuuta 2009

Salkkarit - menossa mukana jo 10 vuotta


"Laitela, Ismo Laitela..." Öy nöööyyyyy!! Kuvassa esiintyy allekirjoittanut! :D Ei Ipe! Jos meissä jotain ulkoista yhteneväisyyttä onkin, niin en tosiaankaan tunnusta, että mitään muuta yhteistä piirrettä meissä olisi. Tuli huomioitua tuo yhdennäköisyys gallerian kuvia plärätessä..

Ei muuten Ismo taaskaan loistanut tän illan jaksossa suurella älykkyydellään ja kekseliäisyydellään. :) Itsehän olen näissä ominaisuuksissakin jotain muuta.. :) Btw. tein Naamakirjassa "Mikä Salkkareiden hahmo olisit" - testin. Ei nyt toikaan visa ihan täsmää.. No ainakaan sanasta sanaan :S :) Jääköön kommentoimatta miltä osin.. ;)

Tulos: Niina Kanerva Olet valmis valehtelemaan, jotta et tuntisi oloasi noloksi. Sinulla on salaisuuksia, mutta tahtoisit kertoa ne mielitietyllesi. Raha-asiasi ovat tällä hetkellä huonossa jamassa mutta mahdollista parantumista on odotettavissa. Pukeudut siististi, useimmiten muodin mukaan.

Salatut elämät ystävien kesken salkkarit on selkeesti vakiinnuttanut paikkanasa Suomalaisessa kodissa ja siinä arjessa. Myös omassa. Tämä on harvoja saippuoita joita tulee väijyttyä ja jopa tunnustan tykkääväni sitä! Salkkarit kuuluu iltaan puol kasiin ja sen ohjelmaa odottaa. Se jakaa aikaa alkuillan ja illan välillä, se on nähtävä ja se on sosiaalisuuden väline. Salkkarit rauhoittaa ja tasoittaa päivän riennoista ja toisaalta pönkittää omaa kolhuja saanutta itsetuntoa :) Joku on vieläkin säälittävämpi kun minä :D (itseironia ja sarkasmi on huumorinlaji siinä missä peruna on hiilarin lähde) Iso käsi VHH vs "normaali" kotiruoka-valio keskustelulle! Ja hurraa putkelle nurkassa..


Kuva: Suosikki nettisivustolta


Alla lainaus wikipedia.org nettisivustolta aiheesta.

Salatut elämät (puhekielessä myös Salkkarit; suomenruotsalaisessa lehdistössä sarjasta käytetään nimeä Dolda liv) on FremantleMedia Finland Oy:n tuottama australialaisen Neighbours-saippuasarjan ohjelmaformaattiin perustuva[1] suomalainen saippua- ja draamasarja, jota esittää MTV3. Sarjan kuvaukset alkoivat vuonna 1998, ja ensimmäinen osa nähtiin MTV3:lla maanantaina 25. tammikuuta 1999.[2]

Alun perin sarjaa suunniteltiin tehtävän 540 jaksoa alkuvuoteen 2002 asti, mutta sopimusta on jatkettu sen jälkeen useita kertoja.[3] Toukokuussa 2007 tuotantoyhtiö ja MTV3 tekivät sopimuksen 300 lisäjaksosta, joten sarja jatkuu ainakin kevääseen 2010 saakka.[4] Jatkosta neuvotellaan kevään 2009 aikana.[5]










Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Lotteryä Suomeksi - Eksistenssin sietämätön keveys :)

No ei ollu 7-oikein tänäkään viikonloppuna. Tuli ihan puskista tämä tieto. Taas on Sunnuntai (kirjotetaanko muuten viikonpäivät isolla alkukirjaimella) taishan se mennä niin. Viikonpäivistä (tää on kyl yhdyssana) turhin. Päivä se on muitten joukossa mutta (mutta sanan eteen ei tuu pilkkuu) se pitää sisällään tiettyjä ennakko-odotuksia ja vuosisatojen mittaisen paineen siitä, että muista pyhittää lepopäiväsi. Moderni versio tästä viikon ainoasta lepopäivästä painostaa olemaan vaan ja hengailemaan, toisaalta pitäs ajella nurmikko ja käydä tapaamassa täti Monicaa ja tuttavia Mallorcan reissulta vuonna 97.

Niin, pitäs ja pitäs. Ei pidä miettiä liikaa. Palvelualojen työntekijänä sitä on tottunu tuhoamaan tavalliset normit ajan vietosta, "joka päivä mä töitä teen ja seitsemäksi mä meen" Lauantaina sauna ja lotto, sunnuntaina jotain edellä mainitun kaltaista kivaa. Ei ole ollut pyhiä, joulu ym tärkeet perheen ja läheisten kanssa vietetettävät juhlat ovat menettäneet merkityksensä tavallisina paaluina ajankulussa. Eijoleollut niitä. Viime joulu oli ensimmäinen vapaa joulu töistä ehkä viiteen vuoteen, samoin 2008 juhannus. Molemmat päivät olin onnellisesti muualla kun Suomessa (siitä lisää muualla blogeissa) Oli niin siistii! :D

Tosin juhannukselle en anna mitään arvoa sen siinä merkityksessä, mitä se suurilta osin on, eli pakollinen dokausjuhla. Juhannuksella on kauniimpiakin perinteitä. Keskikesää, Suomen luontoa kauneimmillaa, maalaisromantiikka, vaikka sitten urbaanissa muodossaan jne. Joulu on aivan omaa luokkaansa ja ihana juhla, mutta moniko tietää mikä se edes on..

Tää Sunnuntai ei mennyt ihan suunnitellusti. Se harmittaa. Kaikki tuo pieni ja normaali on toisina hetkinään jotain niin suurta ja tekee tästä elämästä niin arkisina väli(kö) hetkinään sen siedettävän ja ihanan ja se on tavoittelemisen arvoista. Se on tavoittelemista jos ei jaksa nähdä sitä, että se on annettu sulle eteen valmiiks. Vai pitääkö sitä tavotella? Ei ole tavoiteltavaa jos ei aseta itelleen päämääriä ja haaveita. Kaikki riippuu asenteesta ja siitä miten asiat näkee. Nyt taas huomaan, että tässä kohtaa suuri viisaus, siitä, että "toiselle joku pieni, on toiselle suurta" - pätee taas. Kaikki riippuu ja roikkuu lähtökohdasta, siitä jääkö ennakkoluulojen - ja odotusten, ympäristön ja menneisyyden vangiksi (miten tää sana muuten kirjotetaan) Tavotteita ja päämääriä on oltava! Ratkaisu on oma, onko vanki ja uhri vai kulkeeko tämän radan läpi alusta asti niitä legendaarisia oikeita valinotoja tehden tyytyen siihen mitä saa aika kovasti töitä tekemällä ja melko pieniä riskejä ottaen. Vai voiko saada sen kaiken. Punanen tupa ja perunamaa. Elämä on valintoja ja ihan törkeen siistii kun sen oikeen oivaltaa..

Mutta eipäs taas vaivuta synkkyyteen pohdintoihin ja vaan marista (lauseen merkitys muuttuu hassusti muuttamalla vaikka alkukirjainta tai pilkun paikkaa, on meillä rikas kieli) :) Selvää on se, että lähden nyt kioskille ostamaan pullaa ja lämmitän sen mikrossa, juon kupin kahvii ja nautin siitä, enkä mieti enää yhtään tänään. Matkalla ketjukioskille, kuljen keskellä reunaa, häiritsemättä yhtään viereisen radan hitaampia kulkijoita tai toisen puolen nopeempia liitäjiä. Kaunista, vaikkakin tuulista.

















Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

perjantai 17. huhtikuuta 2009

Thaimaan levottomuudet

Panokset ja keinot kovenee..!

Alla lainaus yle.fi nettisivujen uutisista

Thaimaan keltapaitojen johtajaa ammuttiin Bangkokissa

julkaistu tänään klo 03:24, päivitetty tänään klo 15:55

Sondhi Limthongkul

Sondhi Limthongkul

Kuva: Rolex Dela Pena / EPA



Thaimaan kuningasmielisten "keltapaitojen" johtaja Sondhi Limthongkul yritettiin tappaa perjantaiaamuna Bangkokissa. Hän selvisi täpärästi asemiesten rajusta hyökkäyksestä melko lievin vammoin, mutta joutui sairaalahoitoon. Myös kaksi muuta ihmistä loukkaantui murhayrityksessä, toinen heitä vakavasti.

Sondhi johti viime vuoden lopulla hallitusta vastustavan kansanliikkeen (PAD) mielenosoituksia, jotka sulkivat Bangkokin lentokentän viime vuoden lopulla.

Kaksi PAD:n jäsentä vahvistaa, että Sondhi loukkaantui, kun hänen autoaan tulitettiin bensa-asemalla lähellä keskuspankkia Bangkokissa. Sondhin avustaja loukkaantui lievästi ja autonkuljettaja vakavasti.

Sondhi oli menossa omistamalleen tv-asemalle ohjelman nauhoitukseen aamulla paikallista aikaa, kun konetuliasein varustautuneet ampujat iskivät. Sondhi sai ampumahaavan olkapäähänsä ja otsaansa.

Sondhin perustama PAD ei ollut aiemmin tällä viikolla osallisena Bangkokin levottomuuksissa, joissa kuoli kaksi ihmistä ja yli 120 loukkaantui.

PAD järjesti vuonna 2006 katumielenosoituksia, joiden seurauksena korruptiosta epäilty pääministeri Thaksin Shinawatra syrjäytettiin vallasta.

Thaimaan hallitus on päättänyt jatkaa poikkeustilaa Bangkokissa. Viime sunnuntaina julistetulla poikkeustilalla hallitus vastasi väkivaltaisuuksiin johtaneisiin mielenosoituksiin.

Aiheesta lisää muualla:
















Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

tiistai 14. huhtikuuta 2009

Thaimaan levottomuudet - Reissaaja paikanpäältä

Kuva: Siam Paragon ostoskeskuksen edustalta Bangkokista. Tungosta ilmaiskonsertissa.



Kuva: MBK-ostoskeskukselta Bangkokista parhaaseen Sonkran-festari aikaan.


Kuva: Tarkastuspisteeltä, keskeisestä risteyksestä MBK-ostoskeskuksen läheltä
Kuvat kuvannut: Jari

Bangokissa paikalla ollut Jari kommentoi tilanteen olevan rauhallinen ja hiljainen. "Koskaan en oo nähny niin vähän porukkaa siellä ja piti vielä olla joku festivaali.."

Keskeisimmät tapahtumat sijoittuvat Bangkokin keskusta-alueelle, jossa sijaitsee suosittu ostoskeskus alue, Victory monument, pääministerin kanslia ja palatsialue muutaman kilometrin läheisyydessä toisistaan.

Paikalla vain muutamia armeijan edustajia mm. vartioimassa mielenosoitusten takia suljettua Siam Paragon ostoskeskusta. Kuvat otettu maanantaina kun punaiset ovat jo saarrettuna, mutta eivät vielä luovuttaneet. Alueella lisäksi vain kourallinen Songkran juhlijoita. Songkran on Thaimaalaisten uuden vuoden ja kuivan kauden päättymisen juhla ja hyvin suosittu ja iloinen tapahtuma jolloin ihmiset kokoontuvat kaduille leikkimään veden kanssa. Kukaan ei voi tuohon aikaan välttyä kastumiselta. Meno on hulvatonta.













Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

Thaimaan levottomuudet

Kuva yle.fi nettisivun uutisista


Onko väkivaltaiset mielenosoitukset ja punapaidat nyt murrettu? Aremeijan voimatoimet tehosivat ja punapaidat siirtyvät maakuntiinsa takaisin. Väkivaltaisuudet ovat vaientuneet - toistaiseksi, mutta ei iäksi? Toivottavasti tasapaino saavutetaan ja neuvottelut jatkuvat rauhallisissa merkeissä. Vai onko lopputulos nyt saavutettu ja jo muutama kk. sitten valittu pääministeri jää valtaansa kaikessa sovussa..


Alla lainaus yle.fi nettisivun uutisista

Bangkokin mielenosoittajat antavat periksi

julkaistu tänään klo 08:23, päivitetty tänään klo 13:59

Opposition mielenosoitusjohtajat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä toistaiseksi hallituksen vastaiset mielenosoitukset.

Thaimaan hallitus on jatkanut uuden vuoden vapaata kahdellä päivällä, jotta asukkailla olisi aikaa toipua mielenosoituksista ja siivota jälkiä.

Loma jatkuu siis tämän viikon torstain ja perjantain. Hallituksen mukaan yritykset saavat itse päättää, käyttävätkö ne lisävapaata.

Heti lomalisäyksen jälkeen Bangkokin pörssi ja pankit ilmoittivat, että ne ovat auki torstain ja perjantain.

Poikkeustila on yhä voimassa Bangkokissa ja sen ympäristössä.

Armeijan ylivoima lannisti mellakat

Oppositiojohtajat ovat luvanneet, että mielenosoittajat poistuvat Thaimaan hallituksen talolta Bangkokissa. Mielenosoittajat ovat piirittäneet taloa kolme viikkoa.

Mielenosoittajat olivat hallitusrakennuksella armeijan saartamina.

- Armeijan ylivoima oli yksinkertaisesti niin musertava. Mielenosoittajat tajusivat, etteivät he voi voittaa. Selvä järki voitti, arvioi paikalta Ylen kirjeenvaihtaja Katri Makkonen.

Oppositiojohtajat perustelevat mielenosoitusten lopettamista kannattajiensa turvallisuuden takaamisella. Mielenosoituksten laantumisesta huolimatta oppositio kuitenkin edelleen vaatii Thaimaan pääministerin Abhisit Vejjajivan eroa.

Armeija tukahdutti maanantaina Bangkokin katumellakat. Väkivaltaisuuksissa kuoli kaksi ihmistä ja loukkantui yli sata.

Kartta Bangkokin keskustasta (YLE Uutiset Grafiikka)

Armeija: Aseita käytetään vain itsepuolustukseksi

Armeija vakuuttaa palauttavansa järjestyksen kaupunkiin ja käyttävänsä kaikkia keinoja kaaoksen lopettamiseksi. Samalla armeijan komentaja, kenraali Songkitti Jaggabatara sanoo, että armeija pyrkii välttämään kohtuutonta aseiden käyttöä ja keskittyy vain itsepuolustukseen. Lisäksi armeija sanoo ampuneensa vain paukkupatruunoilla mielenosoittajien suuntaan. Sen sijaan ilmaan on ammuttu kovilla. Lisäksi on ammuttu kyynelkaasukranaatteja ja vesitykeillä.

Kymmenen sotilasta sai vammoja, kun mielenosoittajat ajoivat heidän päälleen linja-autoilla. Mielenosoittajat heittelivät sotilaita myös kivillä ja polttopulloilla.

Kyseessä olivat ensimmäiset väkivaltaisuudet sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime viikolla.

Sunnuntaina Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Bangkokiin poikkeustilan. Hän sanoi palauttavansa järjestyksen maahan neljä päivän aikana.

Hallituksen vastustajat onnistuivat estämään Aasian maiden huippukokouksen lauantaina. Pääministeri sanoo, ettei tee samaa virhettä enää toistamiseen. Hänen mukaansa mielenosoitukset heikentävät Thaimaan mainetta ja tuottavat uusia hankaluuksia jo ennestään vaikeuksissa olevalle matkailuelinkeinolle.

YLE Uutiset, Reuters, AP, AFP, DPA








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

- vellu

maanantai 13. huhtikuuta 2009

Thaimaan levottomuudet

Kuva www.yle.fi nettisivun uutisista



Panokset kovenee! Kongreettinen askel voimakeinojen suuntaan myös armeijan puolelta on otettu. Tilanne tuntuu poikkeukselliselta verrattuna aikaisempaan. Luokohan käyttäytyminen käyttäytymistä vai onko hyväksyttävä laillisen esivallan oikeus ratkaisuihin? Uskon, että tämä oli "oikea" liike nykyisen pääministeri Abhisit Vejjajivan puolelta. Jotain tarttee tehdä! Tilanne on pistettävä poikki ja palautettava kuri ja järjestys. Tilanteesta tosia-asiallisesti kärsii koko Thaimaa, ainakin julkisuuskuva ja matkailubusines ja kuva Länsi-valloille, jonka parantaminen ja vaaliminen koetaan tärkeäksi. Mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Vastakkainasettelua ja mielikuvia, paikallisia totuuksia ja epätotuuksia..?

Ulkoasiainministeriö ei ole julkaissut enää illan aikana uusia tiedotteita nettisivujensa matkustus tiedotteissa koskien Thaimaata.

Täällä kirjoittamani omat tekstit ovat siis omia mielipiteitä ja tulkintoja asioista, enkä mitenkään vastaan niiden oikeellisuudesta tai mahdollisesti aiheuttamasta mielipahasta.


Alla lainaus yle.fi nettisivun uutisista

Thaimaan armeija tukahdutti mielenosoituksia kovin ottein

julkaistu tänään klo 01:50, päivitetty tänään klo 20:57


Thaimaan armeija on tukahduttanut opposition väkivaltaisimmat mielenosoitukset Bangkokissa. Mielenosoittajat on häädetty keskustan kohteista pääministeri Abhisit Vejjajivan kanslian lähelle ja sotilaat pitävät vartiota eri puolilla kaupunkia. Hallituksen ilmoituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä. Yli 90 ihmistä on loukkaantunut.

Satoja sotilaita siirrettiin illansuussa pääministerin kanslian tuntumaan ja tuhansien mielenosoittajien joukkoa kehotettiin hajaantumaan. Poliisi ja sotilaat ovat myös estäneet uusien mielenosoittajien tulon alueelle. Paikalta kuultiin aiemmin iltapäivällä laukausten ääniä. Ilmapiiriä kuvataan jännittyneeksi.

Ennen tilanteen rauhoittumista yksi opetusministeriön rakennus sytytettiin palamaan polttopulloilla. Myös useita linja-autoja poltettiin kaduilla.

Aiemmin päivällä myös Bangkokin keskustassa ammuttiin ja linja-autoja sekä autonrenkaita poltettiin keskeisissä risteyksissä. Myös Voitonmonumentti-muistomerkillä oli levotonta.

Kartta Bangkokin keskustasta (YLE Uutiset Grafiikka)

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun sotilaat ottivat tärkeän Din Daengin risteyksen haltuunsa. Armeijan tiedottajan mukaan sotilaat ampuivat ensin varoituslaukauksia, mutta vastasivat sitten mielenosoittajien joukosta tulleisiin laukauksiin. Sotilaat pidättivät useita mielenosoittajia.

Noin 90 loukkaantuneesta neljällä on ollut ampumahaavoja.

Armeija: Aseita käytetään vain itsepuolustukseksi

Armeija vakuuttaa palauttavansa järjestyksen kaupunkiin ja käyttävänsä kaikkia keinoja kaaoksen lopettamiseksi. Samalla armeijan komentaja, kenraali Songkitti Jaggabatara sanoo, että armeija pyrkii välttämään kohtuutonta aseiden käyttöä ja keskittyy vain itsepuolustukseen. Lisäksi armeija sanoo ampuneensa vain paukkupatruunoilla mielenosoittajien suuntaan. Sen sijaan ilmaan on ammuttu kovilla. Lisäksi on ammuttu kyynelkaasukranaatteja ja vesitykeillä.

Kymmenen sotilasta sai vammoja, kun mielenosoittajat ajoivat heidän päälleen linja-autoilla. Mielenosoittajat heittelivät sotilaita myös kivillä ja polttopulloilla.

Kyseessä olivat ensimmäiset väkivaltaisuudet sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime viikolla.

Eilen sunnuntaina Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Bangkokiin poikkeustilan. Hän sanoi palauttavansa järjestyksen maahan neljä päivän aikana.

Hallituksen vastustajat onnistuivat estämään Aasian maiden huippukokouksen lauantaina. Pääministeri sanoo, ettei tee samaa virhettä enää toistamiseen. Hänen mukaansa mielenosoitukset heikentävät Thaimaan mainetta ja tuottavat uusia hankaluuksia jo ennestään vaikeuksissa olevalle matkailuelinkeinolle.

Reuters, AP, AFP








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Kaikkien tekstejä kommanneiden kesken arvon kupin kahvia ja eilisen munkin. Lisäksi yksi voittaa pääpalkintona jotain kivaa. Vaikka French Dogit essolla, tai kepsut!

- vellu


Thaimaan levottomuudet

Ja taas mennään! Thaimaassa jatkuu levottomuudet ja sisäpoliittinen ja paineiden aiheuttama ulkopoliittinenkin kiristely jatkuu. Tällä kertaa laajemmin ja näkyvämmin kun aikasemmin viimevuonna. Tämä laajuus ja näkyvyys koskettaa nyt myös matkailijaa, koska mielenosoittajia ja armeijaa ja yhteenottoja on ollut ja esiintyny myös muilla kun hallinto alueilla. Mm. Bangkokissa Victory minumentillä, joka on keskeinen paikka logistisesti ja myös turistien tai reissareitten kannalta. Agressiivisiakin yhteenottoja on ollut myös Pattayalla, joka on lähestulkoon ennenkuulumatonta.

Paikalla olevien/oleskeliven Länsimaalaisten, sekä paikallisten mukaan tilanne ei kuitenkaan määrätietosesti uhkaa ulkopuolisia ja reissareita kohtaan. Eräs paikallinen kuitenkin kommentoi asiaa, sanoilla "olen tosi peloissani" Tämä on ymmärrettävää, mutta ei tilanteena uusi siinä maassa.

Tietysti pitää olla tarkkana ja kattoo mihin reppuineen ja rinkkoineen tahi pomarfinneineen ja bermudashortseineen työntyy, mutta tarpeettomaan paniikkimielialaan ei ole mielestäni aihetta. Jos sattuu olemaan lento sinne varattuna, niin ei muutakun sekaan vaan! Ja jos sulla tosiaan sattuu olemaan lento sinne varattuna, niin laitahan mulle kuvia ja juttuja paikalta, niin julkaistaan ne täällä eikä missään yle.fi:ssä ;)

Jäädään seurailemaan tilannetta, koitan julkaista täällä ug-tietojakin, joita ei uutissivustoilla ole. Täällä kirjoittamani omat tekstit ovat siis omia mielipiteitä ja tulkintoja asioista, enkä mitenkään vastaan niiden oikeellisuudesta tai mahdollisesti aiheuttamasta mielipahasta.

Alla lainaukset Yle.fi nettisivujen uutisista ja ulkoasiainministeriön nettivisulta


Yle.fi: Lyhyt taustoitus tapahtumille, aiheestä lisää myös tällä blogilla ja täältä löytyvillä linkeillä

Thaimaan punapaidat vastaan keltaiset

julkaistu la klo 11:55, päivitetty la klo 15:14

Thaimaan hallitusta vastustivat keltapaitaiset 2008 ja punapaitaiset nyt

Thaimaan hallitusta vastustivat keltapaitaiset 2008 ja punapaitaiset nyt

Kuva: EPA

Thaimaata lamauttava poliittinen kriisi keskittyy syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran ympärille. Punapaitainen mielenosoittajaliike haluaa valtaan Thaksinin linjoilla olevan seuraajan; keltapaitainen liike puolestaan syrjäytti samoilla keinoilla edellisen hallituksen, jota se piti liian myönteisenä Thaksinille.

Sotilasvallankaappaus ajoi Thaksinin maanpakoon syksyllä 2006. Hänen tukijansa ja vastustajansa ovat kiistelleet pian kolmen vuoden ajan siitä, kenelle hallitusvalta Thaimaassa kuuluu.

Thaksinilla on edelleen iso kannatus maaseudulla, jonka köyhälistö hyötyi hänen viisi vuotta kestäneen valtansa aikana. Vastustajat ovat ennen muuta kaupunkien keskiluokkaa, jolle varallisuuden tasaaminen ei ollut yhtä edullista. Sotilasvallankaappauksella oli heidän mielenosoitusliikkeensä tuki.

Pattayan huippukokouksen peruminen on nolo isku Abhisit Vejjajivalle, jonka parlamentti valitsi pääministeriksi joulukuussa. Oikeus oli tuolloin erottanut edellisen hallituksen vaalivilpistä syytettynä ja kieltänyt sen johtajilta poliittisen toiminnan viideksi vuodeksi.

Päätöksen taustalla oli keltapaitojen kuukausia kestänyt mielenosoitus, josta lännessäkin kirjoitettiin isoja otsikoita, kun turistit juuttuivat Bangkokin saarretuille lentokentille.

Thaksin johtaa protestiliikettä maanpaosta

Kansan demokratialiitto, keltapaidat, piti Thaksinin syrjäyttämisen jälkeen valittuja kahta hallitusta hänen sätkynukkeinaan ja onnistui syrjäyttämään molemmat. Thaksin itse syyllistyi valtakaudellaan korruptioon ja sukulaistensa suosimiseen, keltapaidat syyttävät.

Poliittisesti puhtoinen Abhisit valittiin pääministeriksi ilman vaaleja, kun jotkut Thaksinia tukeneet poliitikot vaihtoivat parlamentissa puolta. Diktatuurin vastaisen yhdistyneen demokratiarintaman, punapaitojen, mielestä Abhisitin valinta ei ollut lain mukainen ja maassa pitäisi järjestää välittömästi uudet vaalit.

Punapaidat ovat maaliskuusta asti kokoontuneet ajoittain mielenosoituksiin ja onnistuneet estämään hallituksen kokouksia. Pattayassa värikirjoa lisäsivät sinipaidat, Abhisitin hallituksen innokkaimmat kannattajat, jotka tulivat vastustamaan punapaitojen mielenosoitusta.

Thaksin itse ei ole kadonnut Thaimaassa julkisuudesta vaikka asuukin maanpaossa. Hän pitää säännöllisesti kannustavia videopuheita kannattajilleen vaihtelevasta asuinpaikasta. Thaimaahan palaamisen estää vallan väärinkäytöstä langetettu kaksivuotinen vankeustuomio.

YLE Uutiset / Anniina Wallius


Yle.fi:


Mielenosoittajat estivät Aasian huipputapaamisen

julkaistu la klo 05:39, päivitetty eilen klo 20:53

Thaimaan hallitusta vastustavia mielenosoittajia

Thaimaan hallitusta vastustavia mielenosoittajia

Kuva: EPA

Näytä uutinen kartalla:

Thaimaan hallitus on perunut Kaakkois-Aasian valtioiden liiton ASEAN:in huipputapaamisen Pattayan mielenosoitusten vuoksi. 16 maan johtajien tapaaminen ei päässyt käynnistymään, kun Thaimaan hallituksen eroa vaativat mielenosoittajat estivät kokousväkeä pääsemästä hotelleistaan ja tunkeutuivat myös kokousrakennukseen.

Hallituksen edustajan mukaan kokouksen tapaamiset on peruttu lauantailta ja sunnuntailta turvallisuussyistä. Käytännössä se merkitsee kokouksen perumista. Uutta päivämäärää ei ole kerrottu.

Pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Pattayan alueelle poikkeustilan, jotta kokousvieraiden kotimatka saatiin turvattua. Helikopterit kävivät noutamassa heitä hotellien katoilta läheiselle sotilaslentokentälle. Poikkeustila kumottiin sen jälkeen kun kokousvieraat saatiin evakuoitua hotellista.

Poikkeustilan aikana yli viiden ihmisen julkiset kokoontumiset kielletty ja poliisilla ja sotilailla on oikeus pidättää ihmisiä enimmillään kuukauden ajaksi ilman syytteiden nostamista.

16 maan johtajien piti puhua talouskriisistä

Noin 2 000 mielenosoittajaa tukki aamulla kokousväen pääsyn hotelleistaan. Ainakin tuhat tunkeutui sisälle kokousrakennukseen, kertovat silminnäkijät. Sitä ennen protestoijat olivat estäneet Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerien keskinäiset aamiaisneuvottelut.

Protestoijat myös ottivat yhteen hallitusta kannattavien vastamielenosoittajien kanssa. Kolmen ihmistä loukkaantui. Mielenosoittajien mukaan heitä ammuttiin ja ampujat olivat hallituksen kannattajiksi naamioituneita turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Mielenosoittajat vaativat pääministeri Abhisitin eroa. Hänet nimitettiin virkaansa joulukuussa, kun edellinen hallitus oli erotettu vaalivilpistä syytettynä. Mielenosoittajien mukaan Abhisitin valta on laiton ja hänen pitäisi väistyä, jotta Thaimaassa voidaan pitää uudet vaalit.

Pattayaan oli saapunut johtajia 16 maasta. Aasialaisten maiden lisäksi edustettuina olivat Australia ja Uusi-Seelanti. Kokouksen pääkysymykseksi oli kaavailtu maailman talouskriisiä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on sanonut olevansa hyvin pahoillaan kokouksen peruuntumisesta. Hän kehottaa thaimaalaisia aloittamaan pikaisesti neuvottelut, joilla Thaimaa voisi palata normaalitilaan.

AP, AFP, Reuters


Yle.fi:

Thaimaan armeija ja mielenosoittajat ottavat yhteen

julkaistu tänään klo 01:50, päivitetty tänään klo 12:23


Thaimaan armeija tukahduttaa opposition mielenosoituksia kovin ottein. Bangkokin keskusta-alueella ammuskellaan. Hallitus aikoo lähitunteina kaikin keinoin varmistaa satamien ja lentokenttien turvallisuuden.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien lääkintäviranomaisten mukaan ainakin 74 ihmistä on loukkaantunut maanantain levottomuuksissa. Heistä 19 on sairaalahoidossa.

YLE Uutisten silminnäkijän mukaan keskustassa on kuulunut kovaa tulitusta ja linja-autoja on tulessa.

Mielenosoittajat ovat jonkin verran vetäytyneet sotilaiden siirryttyä Victory Monument -muistomerkille. Monumentti sijaitsee vajaat kaksi kilometriä pohjoiseen Siam-aseman liepeillä olevasta vilkkaasta ostosalueesta.

Sotilaat karkottivat aiemmin satoja mielenosoittajia, jotka tukkivat tärkeän risteyksen. Armeijan tiedottajan mukaan sotilaat ampuivat ensin varoituslaukauksia, mutta vastasivat sitten mielenosoittajien joukosta tulleisiin laukauksiin. Sotilaat pidättivät useita mielenosoittajia.

Armeija vakuuttaa palauttavansa järjestyksen kaupunkiin ja käyttävänsä kaikkia keinoja kaaoksen lopettamiseksi. Samalla armeijan komentaja, kenraali Songkitti Jaggabatara sanoo, että armeija pyrkii välttämään kohtuutonta aseiden käyttöä ja keskittyy vain itsepuolustukseen.

Kymmenen sotilaan kerrotaan myös saaneen vammoja, kun mielenosoittajat ajoivat heidän päälleen linja-autoilla. Mielenosoittajat heittelivät sotilaita myös kivillä ja polttopulloilla.

Kyseessä ovat ensimmäiset väkivaltaisuudet sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime viikolla.

Tuhannet hallituksen vastustajat ovat myös leiriytyneet pääministerin virka-asunnon ulkopuolelle. Siltä alueelta ei ole tullut tietoon väkivaltaisuuksia.

Eilen sunnuntaina Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti Bangkokiin poikkeustilan. Hän sanoo palauttavansa järjestyksen maahan neljä päivän aikana.

Hallituksen vastustajat onnistuivat estämään Aasian maiden huippukokouksen lauantaina. Pääministeri sanoo, ettei tee samaa virhettä enää toistamiseen. Hänen mukaansa mielenosoitukset heikentävät Thaimaan mainetta ja tuottavat uusia hankaluuksia jo ennestään vaikeuksissa olevalle matkailuteollisuudelle.

Reuters, AP, AFP,YLE Uutiset


Yle.fi:

Suurlähettiläs: Thaimaassa ei vielä valmiutta sopuun

julkaistu eilen klo 17:07, päivitetty eilen klo 19:19

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström arvioi, ettei Thaimaassa eri osapuolilla ole valmiutta hakea yhteisesti sopua, vaan kaikki kaivavat omia poteroitaan.

Backströmin mielestä tilanne näyttää vaikealta, koska vuonna 2006 syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra on sanonut, ettei hän tavoittele kompromissia. Hallitus ei puolestaan voi toimia liian ankarasti.

Hallituksen kaatamisen lisäksi nyt mieltään osoittavat haluavat päästä eroon kuninkaan neuvonantajista. Punapaitaisten mielenosoittajien mukaan neuvonantajat osallistuivat sotilasvallankaappaukseen, jolla Thaksin heitettiin vallasta.

Sen jälkeen Thaksinin kannattajat ja vastustajat ovat olleet vuorotellen osoittamassa mieltään. Viime aikoina lisäpaineita on tullut siitä, että maan talous on heikentynyt ja työttömyys lisääntynyt.

- Jonkinlainen välittäjä olisi hyvä olla, mutta sellaista henkilöä ei ole, hän arvioi.

Suurlähettilään mukaan viime kädessä Thaimaan kuningas on henkilö, jota kansa tottelee. Kuningas on kuitenkin pysytellyt hiljaa.

- Kaikki toivovat, ettei tilanne riistätytyisi täysin käsistä tai muodostuisi väkivaltaiseksi. Siitä ei hyötyisi kukaan ja Thaimaan maine menisi vielä enemmän, Backström arvioi.

Hänen mukaansa kadulla olevat panssarit ovat jo nyt turismille haitaksi. Japanilaiset ovat peruuttaneet matkoja. Bäckströmin mielestä suomalaisilla ei ole syytä perua matkojaan.

- Se että panssarit on kaduilla, on osoitus mielenosoittajille, että poliisi haluaa viheltää pelin poikki, Backström analysoi.

Vaaleista apua vasta myöhemmin

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Backström ei myöskään usko, että yhteenotot muuttuvat väkivaltaisiksi. Hän muistuttaa nykyisten mielenosoitusten alkaneen jo viime kuun lopulla. Yleensä mielenosoituksilla ei saada hallitusta kaatumaan.

Juuri tästä syystä hän uskoo mielenosoittajien ottaneen järeämmät keinot käyttöön Aasian maiden huippukokouksen estämiseksi Pattayassa.

- Voi olla, että vastaavanlaisia tempauksia tulleee jatkossakin. Toisaalta nyt on poikkeustila julistettu Bangkokiin, jotta viranomaiset pystyisivät tarttumaan mielenosoittajiin, Backström puntaroi.

Backströmin näkemyksen mukaan todellisia ratkaisuja joudutaan vielä odottamaan, vaikka hän toivookin, että kiistan osapuolet olisivat valmiita keskustelemaan toistensa kanssa ja sopimaan pelisäännöistä.

- Vasta kun poliittinen tilanne on rauhoittunut ja talous kasvamaan päin, voidaan käydä paremmalla ajalla tulevia vaaleja, hän arvioi.

YLE Uutiset


Yle.fi ja Arinkomatkat ja Finnmatkat:


Matkatoimistojen Thaimaan-tarjonta jatkuu ennallaan

julkaistu tänään klo 11:13

Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät ole huolissaan Bangkokissa tällä hetkellä riehuvista levottomuuksista. Sekä Aurinkomatkoista että Finnmatkoista kerrotaan, ettei syytä erikoisjärjestelyihin tällä hetkellä ole.

Talvikauden lopun myötä turismi Bangkokiin on vähäisempää. Aurinkomatkojen toimitusjohtajan Jukka Salaman mukaan tilannetta kuitenkin seurataan.

- Meillä on vain noin 30 matkustajaa tällä hetkellä kohteessa, ja heillä on paikan päällä oppaat antamassa ohjeita tarvittaessa. Jos tilanne muuttuu, niin tietysti reagoimme tarvittaessa, Salama kertoo.

Salaman mukaan mitään ongelmia ei ole vielä ollut. Aurinkomatkojen käyttämät hotellit sijaitsevat kaukana mellakka-alueesta.

Finnmatkoilla on Bangkokissa vain muutama asiakas tällä hetkellä. Suurin osa turisteista on lentänyt suoraan Etelä-Thaimaan rauhallisiin kohteisiin, kuten Phuketiin.

-Meille ei ole tullut kysymyksiä eikä ongelmia mellakoiden tiimoilta. Seuraamme tilannetta, ja jos tarve vaatii niin me autamme asiakkaamme turvallisesti alueelta pois, Finnmatkojen toimitusjohtaja Peik Martin kommentoi.

YLE Uutiset


Ulkoaisiainministeriö:
Matkustustiedotteet, 12.4.2009

Thaimaa: matkustustiedote

Thaimaa: Bangkokiin ja lähialueelle julistettu poikkeustila mielenosoitusten johdosta.Terrorismiuhka. Levottomuudet jatkuvat eteläisimmissä provinsseissa.

Suomen suurlähetystö
Bangkok

Bangkokissa esiintyy laajoja mielenosoituksia. Levottomuudet ovat mahdollisia myös muualla maassa. Thaimaan sisäpoliittisen tilanteen ja laajojen mielenosoitusten johdosta matkailijoita kehotetaan seuraamaan tarkasti uutisia ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita sekä välttämään mielenosoittajien kokoontumispaikkoja.

Terrorismiuhan vuoksi Thaimaahan matkustavia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta erityisesti paikoissa, joissa on suuria ihmisjoukkoja. Varovaisuutta tulee noudattaa myös länsimaisten suosimissa turistikohteissa.

Poikkeustila Pattanin, Yalan ja Narathiwatin maakunnissa Etelä-Thaimaassa on ollut voimassa vuodesta 2004 siellä jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi. Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Songkhlan maakuntaan, josta osa on poikkeustilan piirissä. Matkustamista Pattanin, Yalan, Narathiwatin ja Songkhlan maakuntiin tai kulkua näiden kautta ei suositella.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet kaikkialla Thaimaassa. Passit ja arvoesineet tulisi säilyttää tallelokeroissa eikä hotellihuoneissa. Passeista on hyvä olla myös eri paikassa säilytettävä kopio.

Rikosten määrä on lisääntynyt voimakkaasti Koh Samuin ja Koh Phangin saarilla turismin kasvun myötä. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa Täydenkuun juhlissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Tuntemattomien kaupittelemia juomia ja ruokia ei tule nauttia.

Huumausainerikosten rangaistukset Thaimaassa ovat erittäin pitkiä ja voivat johtaa kuolemantuomioon.

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset on karkotettavan itse maksettava. Viisumin ylitysmaksu on THB 500/pv. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri erilainen kuin Suomessa. Liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata.

Saarilla teiden kunto on huono erityisesti sadekautena. Muun muassa Koh Samuin tiet ovat kapeita eikä niiden varsilla ole varoitus- ja osoiteviittoja. Tien päällysteissä on aukkoja, joita on vaikea havaita sateella ja pimeällä.

Moottoripyörää tai mopoa vuokrattaessa on muistettava, että ajoneuvot ovat harvoin vakuutettuja. Vuokraaja on vastuussa kaikesta ajoneuvolle aiheutuneesta vahingosta. Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi ajoneuvoa vuokrattaessa. Liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ulkomaalainen, katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria.

Luonnonolot

Phuketissa ja muuallakin Thaimaassa Andamaanien meren puolella meressä on voimakkaita virtauksia erityisesti monsuunien aikana, toukokuusta lokakuuhun. Thaimaan merialueilla esiintyy meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä. Alueella tapahtuvat merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.

Terveydenhoito

Matkavakuutuksen ottaminen Thaimaahan matkustettaessa on välttämätöntä. Yksityissairaalat eivät ota edes vakavasti loukkaantuneita tai sairastuneita hoidettavaksi ilman etukäteismaksua tai kattavaa vakuutusta. Onnettomuuden sattuessa tulee ottaa yhteys vakuutusyhtiöön. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Denguekuume on Thaimaassa samoin kuin useissa muissakin Aasian maissa endeeminen. Tautia levittävät hyttyset pistävät päiväsaikaan päinvastoin kuin malariaa levittävät hyttyset, jotka ovat aktiivisia öisin. Thaimaan terveysministeriön mukaan denguetartuntahuippuvuosia on vuoden, parin välein. Tartuntahuippu ajoittuu sadekauteen, joka alkaa Thaimaassa toukokuussa ja kestää lokakuuhun.

Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.

Thaimaassa esiintyy myös lintuinfluenssaa. Taudin saaneet henkilöt ovat olleet läheisessä kosketuksessa siipikarjan kanssa.

UNAIDS:n mukaan Thaimassa on yli miljoona HIV-tartuntaa.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Hyvä tietää

Monissa virallisissakin turistikohteissa, kuten luonnonpuistoissa ja eri nähtävyyksissä ulkomaisilta matkailijoilta vaaditaan jopa yli kymmenkertainen pääsymaksu thaimaalaisiin verrattuna.

Ulkomaalaisen passin tulee olla voimassa koko Thaimaan matkan ajan ja vähintään kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta lukien. Suomen passilla matkustavat turistit voivat saapua Thaimaahan ilman viisumia. Maahan saavuttaessa passiin leimataan saapumisleima, jossa myös mainitaan, kuinka pitkään Thaimaassa saa oleskella. Pidempiaikaista tai muuta kuin turismia varten tarkoitettua oleskelua varten tarvitaan asianmukainen viisumi, ja passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin. Lisätietoja saa Thaimaan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Thaimaan suurlähetystön osoite Helsingissä on Royal Thai Embassy, Eteläesplanadi 22 C, 00130 Helsinki, puhelin nro +358 9 612 26410, faksi nro +358 9 6122 6466, verkkosivut: www.thaiembassy.fi. Kunniakonsulaatin puhelinnumero Helsingissä on +358 9 603 585.

Suurlähetystön konsulipäivystyspuhelinnumero virka-ajan jälkeen on +66....

Puhelinnumero on tarkoitettu yhteydenottoihin hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella, pyhäpäivinä, lauantaisin ja sunnuntaisin. Päivystyspuhelinnumero ei ole viisumitiedusteluja varten, vaan viisumiasioissa tulee ottaa yhteys suurlähetystöön virka-aikana (viisumipuhelintiedustelut ma-to klo 13-15, puhelin nro +66...).








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Kaikkien tekstejä kommanneiden kesken arvon kupin kahvia ja eilisen munkin. Lisäksi yksi voittaa pääpalkintona jotain kivaa. Vaikka French Dogit essolla, tai kepsut!

- vellu