maanantai 10. marraskuuta 2008

Thaimaan levottomuudet / Pääministeri Thaksin

Seurataanpa vielä tota Thaimaan poliittista tilannetta. Onhan se autenttinen aihe ollessani nyt täällä paikalla ihan vaan reportterin ominaisuudessa :-) Bangkokissa tai sen lähellä etelään päin ei oo näin omasta/turistin katukuvassa oo havaittavissa mitään vaaraan tunnetta tai suurta levottomuutta. Julkinen liikenne toimii ihan hyvin/huonosti, kuten muutenkin. Thaimaan ja Kambodzhan välistä yhteenottoa ja tilannetta koskevaa uutisointia en äsken äkkiseltään löytänyt tai ole havainnut tuon 15.10.08 julkaistun uutisen tiimoilta. Myöskään Ulkoasiainministeriö ei ole tähän reagoinut.

Nämä edelleenkin ovat omia kokemuksiani ja näkemyksiäni ja en mitenkään niitä pidä ainoana oikeana tms., sekä tarkoituksena ei ole loukata paikallisia totuuksia tai heidän kulttuuria tai elämäänsä. Että näin..


Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaanuutisista, sekä uusin 5.11.08 Ulkoasiainministeriön formin.finland.fi nettisivuilla julkaisema matkustustiedote Thaimaaseen.

Thaimaan Thaksin lymyilee Kiinassa
Julkaistu 10.11.2008, klo 10.47

Britannian karkottama Thaimaan entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on piileskellyt Kiinan pääkaupungissa.

Thaksin sanoi uutistoimisto Reutersille puhelimitse, että hän aikoo lähteä Pekingistä pian, mutta ei kertonut minne.

Korruptio-oikeudenkäyntejä pakoileva Thaksin on asunut elokuusta asti pääosin Lontoossa, mutta Britannia ilmoitti viime viikolla, että hänelle ei enää myönnetä viisumia.

Thaksin sytytti Thaimaan poliittisen kriisin

Thaksin kiisti Reutersille thaimaalaiset lehtitiedot, joiden mukaan hän olisi rakentamassa luksushuvilaa Pekingin lähelle.

Thaksin Shinawatra tuomittiin viime kuussa Thaimaassa poissaolevana kahdeksi vuodeksi vankilaan valta-aseman väärinkäytöstä pääministerikaudellaan. Thaksin syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2006, mutta häntä tukeva puolue palasi valtaan viime vuoden parlamenttivaaleissa.

Thaimaan poliittinen elämä on käytännössä lamassa Thaksinin kannattajien ja vastustajien kiistelyn takia.

Reuters



Matkustustiedotteet, 5.11.2008

Thaimaa: matkustustiedote

Thaimaa: Mielenosoitukset jatkuvat Bangkokissa. Terrorismiuhka. Levottomuudet jatkuvat myös eteläisimmissä provinsseissa.

Suomen suurlähetystö
Bangkok

Thaimaan sisäpoliittisen tilanteen johdosta matkailijoita kehotetaan seuraamaan uutisia ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita sekä välttämään alueita, joilla mielenosoituksia esiintyy.

Terrorismiuhan vuoksi Thaimaahan matkustavia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta erityisesti paikoissa, joissa on suuria ihmisjoukkoja. Varovaisuutta tulee noudattaa myös länsimaisten suosimissa turistikohteissa.

Poikkeustila Pattanin, Yalan ja Narathiwatin maakunnissa Etelä-Thaimaassa on ollut voimassa vuodesta 2004 siellä jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi. Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Songkhlan maakuntaan, josta osa on poikkeustilan piirissä. Matkustamista Pattanin, Yalan, Narathiwatin ja Songkhlan maakuntiin tai kulkua näiden kautta ei suositella.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet kaikkialla Thaimaassa. Passit ja arvoesineet tulisi säilyttää tallelokeroissa eikä hotellihuoneissa. Passeista on hyvä olla myös eri paikassa säilytettävä kopio.

Rikosten määrä on lisääntynyt voimakkaasti Koh Samuin ja Koh Phangin saarilla turismin kasvun myötä. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa Täydenkuun juhlissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Tuntemattomien kaupittelemia juomia ja ruokia ei tule nauttia.

Huumausainerikosten rangaistukset Thaimaassa ovat erittäin pitkiä ja voivat johtaa kuolemantuomioon.

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset on karkotettavan itse maksettava. Viisumin ylitysmaksu on THB 500/pv. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri erilainen kuin Suomessa. Liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata.

Saarilla teiden kunto on huono erityisesti sadekautena. Muun muassa Koh Samuin tiet ovat kapeita eikä niiden varsilla ole varoitus- ja osoiteviittoja. Tien päällysteissä on aukkoja, joita on vaikea havaita sateella ja pimeällä.

Moottoripyörää tai mopoa vuokrattaessa on muistettava, että ajoneuvot ovat harvoin vakuutettuja. Vuokraaja on vastuussa kaikesta ajoneuvolle aiheutuneesta vahingosta. Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi ajoneuvoa vuokrattaessa. Liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ulkomaalainen, katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria.

Luonnonolot

Phuketissa ja muuallakin Thaimaassa Andamaanien meren puolella meressä on voimakkaita virtauksia erityisesti monsuunien aikana, toukokuusta lokakuuhun. Thaimaan merialueilla esiintyy meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä. Alueella tapahtuvat merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.

Terveydenhoito

Matkavakuutuksen ottaminen Thaimaahan matkustettaessa on välttämätöntä. Yksityissairaalat eivät ota edes vakavasti loukkaantuneita tai sairastuneita hoidettavaksi ilman etukäteismaksua tai kattavaa vakuutusta. Onnettomuuden sattuessa tulee ottaa yhteys vakuutusyhtiöön. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Denguekuume on Thaimaassa samoin kuin useissa muissakin Aasian maissa endeeminen. Tautia levittävät hyttyset pistävät päiväsaikaan päinvastoin kuin malariaa levittävät hyttyset, jotka ovat aktiivisia öisin. Thaimaan terveysministeriön mukaan denguetartuntahuippuvuosia on vuoden, parin välein. Tartuntahuippu ajoittuu sadekauteen, joka alkaa Thaimaassa toukokuussa ja kestää lokakuuhun.

Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.

Thaimaassa esiintyy myös lintuinfluenssaa. Taudin saaneet henkilöt ovat olleet läheisessä kosketuksessa siipikarjan kanssa.

Lisätietoja terveydenhoidosta ja rokotteista löytyy Kansanterveyslaitoksen ja WHO:n verkkosivuilta.

UNAIDS:n mukaan Thaimassa on yli miljoona HIV-tartuntaa.

Hyvä tietää

Monissa virallisissakin turistikohteissa, kuten luonnonpuistoissa ja eri nähtävyyksissä ulkomaisilta matkailijoilta vaaditaan jopa yli kymmenkertainen pääsymaksu thaimaalaisiin verrattuna.

Ulkomaalaisen passin tulee olla voimassa koko Thaimaan matkan ajan ja vähintään kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta lukien. Suomen passilla matkustavat turistit saavat oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Maahan saavuttaessa passiin leimataan saapumisleima, jossa myös mainitaan, kuinka pitkään Thaimaassa saa oleskella. Pidempiaikaista tai muuta kuin turismia varten tarkoitettua oleskelua varten tarvitaan asianmukainen viisumi, ja passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin. Lisätietoja saa Thaimaan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Thaimaan suurlähetystön osoite Helsingissä on Royal Thai Embassy, Eteläesplanadi 22 C, 00130 Helsinki, puhelin nro +358 9 612 26410, faksi nro +358 9 6122 6466, verkkosivut: www.thaiembassy.fi. Kunniakonsulaatin puhelinnumero Helsingissä on +358 9 603 585.

Suurlähetystön konsulipäivystyspuhelinnumero virka-ajan jälkeen on +66 81 824 9158.

Puhelinnumero on tarkoitettu yhteydenottoihin hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella, pyhäpäivinä, lauantaisin ja sunnuntaisin. Päivystyspuhelinnumero ei ole viisumitiedusteluja varten, vaan viisumiasioissa tulee ottaa yhteys suurlähetystöön virka-aikana (viisumipuhelintiedustelut ma-to klo 13-15, puhelin nro +66 2 250 8801).









Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti