sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Thaimaan levottomuudet - askel vakavempaankin

Päivitetty 11.4.2011 klo 2100

Bangkokpostin juttu liittyen Khaosan Roadiin, suosittuun ja legendaariseen matkailijoitten alueeseen. On kiinnostavaa miten asia tällä kertaa näkyy tuolla..

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaanuutisista

Suomalaisilla ei hätää Bangkokissa

julkaistu tänään klo 11:26, päivitetty tänään klo 14:36
Mielenosoittajat ja sotilaat kantavat loukkaantunutta sotilasta  Bangkokissa 11.4.2010.

Rajuissa mielenosoituksissa kuoli noin parikymmentä ihmistä lauantai-iltana.

Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Bangkokissa olevilla suomalaisilla ei ole ole hätää, sanoo Suomen Thaimaan suurlähettiläs Sirpa Mäenpää. Lähetystö on tarkistanut tilanteen alueen sairaaloiden yhteisestä hätäkeskuksesta eikä joukossa ole yhtään suomalaista.

Mielenosoitukset yltyivät rajuiksi ja niissä kuoli noin parikymmentä ihmistä. Joukossa oli muun muassa uutistoimisto Reutersin japanilainen kuvaaja. Japani vaatii Thaimaan hallitukselta selvitystä asiasta.

Sairaalalähteiden mukaan mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa on lisäksi loukkaantunut yli 800 ihmistä.

Hallitus on ehdottanut neuvotteluja punapaitaisille mielenosoittajille. Uutistoimisto AP:n mukaan mielenosoittajat ovat kieltäytyneet neuvotteluista.

Mäenpään mukaan sunnuntaiaamuna tilanne on ollut rauhallinen. Hän kuitenkin muistuttaa Thaimaahan matkaavia, että mielenosoituksia on syytä välttää. Lähetystö seuraa tilanteen kehittymistä ja tarvittaessa muuttaa arviotaan.

AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset






10.4.2010:

Levoton tilanne tuntuu jatkuvan ja kärjistyvän, eikä enää vain "elävän" kuten aikasemmissa postauksissani olen suosinut sanoa.

Reissari Bankokin esikaupunkialueelta viestii, että "nyt ei enää tee mieli mennä kattomaan, mikä on meno. Ovat ruvenneet jo tappamaan toisiaan, eilen kuollu joku 15" Alla oleva Ylen uutinen kertoo, ettö reppureissareitten suosima Khaosan Roadinkin alue on kaaoksessa ja muistuttaa sotatannerta. Voin vaan kuvitella. Paikanpäällä ollessani vuosi ja kaksi vuotta sitten levottomuudet eivät siellä, tai muuallakaan tuntuneet, siten, että voisi mainita. Normaali meno omasta näkökulmasta jatkui ja liikkuminen onnistui. Nyt reissarin mukaan nämäkin perustoiminnot ovat hankaloituneet. Thaivisa foorumilla paikalla käynyt henkilö kirjoittaa, että tunnellimaisen kadun pää on suljettu armeijan toimesta ja vain lähellä käydään kuin sotaa. Kuitenkin rinnakkais-bilekatu Rambutrinilla tekno raikaa. Olisinpa paikalla, tämä funktio ulkopuolisiin kiinnostaisi nähdä. Seuraillaan tillannetta ja yritän päivitellä autenttisia reissarirapsoja..

Linkki BBC:n uutiseen

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

Ainakin 15 kuoli Bangkokin mielenosoituksissa

julkaistu eilen klo 10:26, päivitetty eilen klo 22:48

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotot ovat vaatineet ensimmäiset kuolonuhrit. Lauantain kahakoissa kuoli ainakin 15 ja loukkaantui sairaalalähteiden mukaan ainakin 650 ihmistä. Kyseessä ovat Thaimaan pahimmat poliittiset väkivaltaisuudet pariin vuosikymmeneen.

Kuukauden jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät lauantaina. Armeija ampui kumiluoteja, savupanoksia ja kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, joita yritettiin saada poistumaan kaupungin vanhasta osasta. Sotilaat ampuivat myös varoituslaukauksia.

Mielenosoittajat eli entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa kannattavat niin sanotut punapaidat ovat puolestaan heittäneet sotilaita kivillä ja polttopulloilla - armeijan mukaan he olivat varustautuneet myös kranaatein ja ammuksin.

Sairaalalähteiden mukaan kuolleista 11 on siviilejä ja neljä sotilaita. Yksi kuolleista on japanilainen uutistoimisto Reutersin kuvaaja, joka sai surmansa luodista. Toistaiseksi on epäselvää, millainen luoti oli kyseessä.

Kaikkiaan yhteenotoissa loukkaantui yli 650 ihmistä. Reutersin mukaan loukkaantuneista yli 60 on sotilaita ja poliiseja.

Thaimaan armeija sanoi illalla mielenosoittajien ottaneen viisi sotilasta panttivangeikseen, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhteenottoja turistialueella

Lauantaina puhjenneet yhteenotot laantuivat aiemmin illalla, mutta armeijan joukot kävivät myöhemmin uuteen hyökkäykseen lähempänä Bangkokin reppumatkailualueena tunnettua Khao San Roadia. Reutersin mukaan myös Khao San Roadin alue muistuttaa nyt sotatannerta rikottuine ikkunoineen ja mukiloituine autoineen.

Myöhään illalla armeija ilmoitti vetäytyvänsä mielenosoittajien tieltä. Armeijan edustaja kehotti televisiossa myös mielenosoittajia tekemään samoin, jotta uudet väkivaltaisuudet vältettäisiin.

Toisaalla Bangkokin keskustassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat pitävät edelleen hallussaan tärkeää hotelli- ja ostosaluetta. Mielenosoittajat käyttävät barrikadeinaan muun muassa takseja ja ovat laajentaneet hallitsemaansa aluetta useilla kortteleilla.

Protestijohtaja Veera Musikapong vaati lauantai-iltana pääministeri Abhisit Vejjajivaa hajottamaan parlamentin välittömästi ja lähtemään maasta. Punapaidat vetosivat myös Thaimaassa laajaa kunnioitusta nauttivaan kuningas Bhumiboliin, jotta tämä puuttuisi mielenosoituksiin.

Pääministeri Vejjajiva antoi ymmärtää myöhään illalla televisiopuheessaan, ettei aio erota mielenosoituksista huolimatta.

Protesteja myös pohjoisessa

Mielenosoitukset ovat levinneet myös Thaimaan muihin kaupunkeihin. Paikallisen television mukaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet kuvernöörin toimiston alueelle pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, josta punapaitojen kannattama entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on kotoisin. Myös hallituksen tv-kanavan rakennusten edustalla on osoitettu mieltä Chiang Maissa.

Koillis-Thaimaassa Udon Thanissa puolestaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet porttien läpi kaupungintalon pihalle.

Bangkokissa mielenosoittajat ovat täyttäneet katuja viikkojen ajan. Punapaidat vaativat Thaimaan nykyhallinnon hajottamista ja uusia vaaleja heti. Pääministeri Abhisit Vejjajiva on tarjoutunut hajoittamaan parlamentin joulukuussa eli vuosi ennen vaalikauden päättymistä.

AFP, Reuters, AP


Oletko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti