torstai 22. huhtikuuta 2010

Reissarin rapsa Bangkokista - Thaimaan levottomuudet


päivitetty 16.5. klo 1800

Tilanne jatkuu ja jatkuu. Nyt edelleen entistä pahempana. Satoja on loukkaantunut ja vaihtelevien tietojen mukaan 22-29 on kuollut. Joukossa myös länkkäreitä. Suora epävirallinen silminnäkijä tieto kertoo punaisten leiristä, että kuolleiden määrä olisi paljon suurempi..

- Suomalainen samalta taholta kuin Jusuf, Bangkokista MTV3:n uutisissa. "Ruoka loppuu pian"
- UM:n 14.5. päivitetty matkustustiedote







Reissari Jusufin puhelinrapsaBangkokista, läheltä tapahtumia 15.5. klo 2000;

Vellu: Haloo, kuuluuko? No mikä meno siellä oikeen on? Oletko kunnossa?

Jusuf: Hengissä ollaan mutta täällä tuntuu olevan ihan täys sotatila. Tässä majotuksessa yrittämässä nukkumista. Meinaa olla vähän hankalaa. Kuulin pommin äänen ja heti perään kirkumista ja sarjatuli-ammuntaa. Pelotti tosi paljon."

Vellu: Voihan hitto! Lueskelin tossa uutisista, että siellä rupee saarron takia olemaan vesi- ja ruokahuoltokin jumissa. Monin paikoin ei enää kauppoihinkaan tule matskuu juuri punaisten sulkujen takia.

Jusuf: No me majotutaan täällä sivummassa lähellä Sukhumvitia. Tässä lähellä on pari kauppaa, jotka on toiminu toistaseksi hyvin. Tämä katu on umpikuja ja sen takia tänne ei sotilaita tai punasia tule. Lähellä tätä katua on isompi väylä, josta pääsee ulos kaupungista ja se on tällä hetkellä ainoa auki oleva väylä tänne.

Vellu: Siellä siis tosiaan ammutaan koko ajan. Mikä ennuste ja fiilis siellä on tilanteen loppumisesta. Uutisointi täällä kertoo, että armeija valmistautuu murtamaan vastarinnan. On siis odotettavissa entistä rajumpaa toimintaa siellä?

Jusuf: Kyllä ammutaan. Nytkin kuulen parvekkeelta jatkuvaa ammuntaa ja taivaalla näkyy tulipaloista lähtevää sankkaa savua. Olin päivällä asioilla Victory monumentilla. Aamulla pääsin paikalle Skytrainilla, mutta jouduin kävelemään osan matkaa, koska merkittävä junalinjat on poikki, koska armeija toimesta on katkaista sähköt alueelta. Alueella tehtiin tiiminvetäjämme toimesta päätös, että lähdetään pois. Kadulla, jolla kävelin, ammuttiin samaan aikaan useita laukauksia. Muutaman kilometrin matka autolla kesti tunteja. Liikkuminen täällä on nyt tosi hankalaa ja vaarallista. Jatkoin matkaa mopotaksilla, jonka kuski oli erittäin vastahakoinen lähtemään matkaan isostakaan korvauksesta. Onneksi kuitenkin hän tiesi reitit, joita pitkin saatettais päästä perille. Huh, siinä kun istuin mopon selässä keskellä kaaosta, 8-kaistaisessa liikenneympyrässä, kuulin samaan aikaan laukauksia. Olin varma, että tästä ei selvitä. Jotenkin on nyt onnekas fiilis, että pääsin tänne majotukseen asti.

Vellu: No huh, huh. Voin kuvitella. Tilanne siellä on tosiaan kriittinen?

Jusuf: Kyllä on. Täällä voi liikkua päivällä varovaisuutta noudattaen ja välttäen noita keskittymiä. Yöllä liikkuminen on mahdotonta.

Vellu: Yritä pärjätä ja otetaan yhteyttä huomenna..

Jusuf viestillä tänään 16.5. klo 1730 BKK:sta:

Tänään sitten punaset tempas yhen Tesco Lotus marketin tulille Silomissa, että semmosta. Tuttu tossa kerto, että oli ollut aamukaffeella ja katellut ikkunasta ulos, armeijan tankkausaseman vieressä. Punaset hyökkäsivät tuohon asemaan vallaten sen ja siinä listittiin ainakin 7 ihmistä kuoli siinä ihan hänen silmien edessään. Samassa rakennuksessa oli ollut 27. kerroksessa toinen henkilö katselemassa näytöstä parvekkeelta ja oli saanut luodin nahkaansa. En tiedä kuoliko. Pahaks menee!


Matkaaja-opiskelija Jartsa tänään 16.5. klo 1800 viestittää sivummalta BKK:sta;

Mulla ei ole täällä mitään hätää, sillä kämppä on yli 20km päässä pahoilta alueilta ja yliopistokin riittävän kaukana. Huolto pelaa, ruokaa ja juomaa löytyy esim. tuosta 150m päästä isosta tavaratalosta :) Täällä elämä sujuu normaalisti ja mitään ihmeellistä ei näy katukuvassa.

Saarto keskeisellä hallinto-, talouselämä- ja ostoskeskusalueella on nyt kestänyt yli kuukauden. Tilanne menee hetki hetkeltä kriittiseen suuntaan ja sortaa Thaimaan talouselämän suuntaan, josta se ei palaudu hetkessä edes matkailun kannalta. Tilanteen on loputtava ja lauetteva. Vaikka armeija tekisi lupaamansa murron, mitenkä se lauhduttaa tilanteen? Punaiset ovat pysyväistilassa vastustuksensa suhteen? Mikä hallinto kelpaa? Onko kysymyksessä enää järki? Thaksin ei tule takaisin!

Mikä on ratkaisu, joka lopettaa punaisten vastustuksen?!

Oletko Bangkokissa paikalla? Tarvitsetko yhteyden Suomeen? Autan sinua. Haluat laittaa jutun tänne ja sinulla kuva- tai videomateriaalia. Laita minulle sähköpostia; vmkosunen@hotmail.com tai alaosan kommaustoiminnolla. Voit myös soittaa tai laittaa viestiä numeroon; +358 41 572 6784, niin soitan sinulle takaisin, vaikka Bangkokiin. T. Vellu




(kuva1: Miika Pispala, Bangkok, n klo 2030)


(kuva2: mtv3.fi nettisivustolta)

päivitetty 27.4. klo 2045

- Tulossa reaaliaikainen reissarin rapsa Bangkokista..

- MTV3.fi nettisivuston uutisointia aiheesta; Punapaidat syöksevät Bangkokin liikennekaaokseen

- Muita linkkejä aiheeseen ko. sivustolla


- Käymäni keskustelu aiheesta erään Bangkokissa olevan reissarin kanssa. Mielestäni tämä menee jo ujosti yli. Herättää samoja ajatuksia minussa poliittisesti kantaa ottamattomasti, kuin erään työntekijä puolen jäsenliiton yleinen toiminta. Mutta ei siitä enempää nyt..

Reissari:

Nonni nyt sitten alkanevat armeijan pojat antamaan punaisille selkään ja kuningaskin on tullu puhumaan (eli on elossa). Tällaista uulin juuri. Jospa tämä tästä alkaisi loppumaan pikku hiljaa tältä erää? Toivotaan ettei homma pahene ainakaan. Keltaiset kun on uhanneet alkaa toimimaan jos armeija/poliisi ei toimi... Mutta johan se on aikakin lopetella punaisten räyhäämiset kun ne kranaatit vain ei kuulu demokratiaan tai hallitusta vaihdeta sen mukaan kuka jakaa eniten rahaa pohjoiseen ja etelään köyhille.


Minä:
Joo täälläkin lehdistö uumoilee sitä ja oli eräässä nimeltämainitsemattomassa lehdessä turistikin kommentoinu asiaa. ei kuulu kranaatit demokratiaan ja asia ei kertakaikkiaan munkaan mielestä voi mennä, niin, että voidaan sotkea koko yhteiskunta aggressiivisella mielenosoituksella. ikävä mutta luultavasti myös oikeasti totuudenmukanen, objektiivinen mielipiteeni on se, että tuossa on nyt takana sitä peri-kansanrivien vauhkoomista vain sen vauhkoomisen takia. samaan tapaan kun täällä meidän demokratiassa tapellaan ja lakkoillaan 10centin takia, toki kärjistäen..

toivotaan, että tilanne siellä saatas laukeeman, vaikka sitten valitettavasti voimakeinoin. raja vaan menee jossain ja yhteiskuntaa ei voida sortaa kaaokseen tollasen vallattoman kansanryhmän päätöksellä. toivottavasti kuitenkaan se ei luo lisää väkivaltaa. sodalla on aina hintansa!

päivitetty 25.4. klo 0023

- Linkki videoon (K-18), joka on raakaa sensuroimatonta totuutta mellakoista ja punapaitojen uhreista. Länsimaalainen media ei näitä julkaise. Thaimaan mediassa arkipäivää ja kaunistelematonta. Vastakkainen reaktio mm. Suomalaisen uutisoinnin, aikaisemmin arvostelemaani matalaan ja epäpbjektiiviseen uutiskynnykseen.


päivitetty 22.4. klo 2105.

Reissarin kuvaama kuva1 Skytrainista n. klo 2030, paikallista aikaa (+4 tuntia Suomen aikaan) 5 minuuttia kyseisessä junassa tapahtuneen kranatin räjähdyksen jälkeen.


Matkaaja Miika klo 2110 Suomen aikaa Bangkokista, Silomista kommentoi viestitse:


Olin paikalla Skytrainissa kun seuraavassa vaunussa räjähti joku kranaatti. Aika kuumat paikat. Meidät käskettiin poliisin toimesta välittömästi ulos pois alueelta. Täälläkun liikkuu paikallisten mukana on suht turvallista. Palveluhenkilöstö juttelee mukavia ulkomaalaisille, ja he ovat tietysti peloissaan turistikadosta. Puheenaiheissa täällä on myös tuhkaongelmien lentoliikennehaitat ja tänne liikkuvuuden jumiutuminen. Armeijalla ja poliisilla täällä on aseellinen ylivoima, eikä mielestäni tai yleisen mielipiteen mukaan aggressiiviset punaiset eivät ole vahvoilla. Täällä on pidetty spekuloinnin tasolla mahdollisena, että armeija voisi kääntyä punaisten puolelle. Samaan hengenvetoon eräitten paikallisten keskuudessa on puhuttu, että hallitus vaikeuttaisi tv-lähetyksiä, median toimintaa, sähköistää viestintää, internetin toimintaa ja jopa kännyköitä ja kyllä täällä on ollutkin vaikeuksia netti- matkapuhelinliikenteessä. Näiden asioiden todellisuuspohjaa en tietysti voi mennä varmuudella sanomaan, spekulaatioita vain.


Reissari Jusufin rapsa livenä puhelimitse tänään klo 1845, Thaimaasta Bangkokista



Vellu: Moro, mitä Jusuf? Ootko hengissä?

Reissari Jusuf: Moroooo, täällä räjähti äsken pommi!!!!

Vellu: Joo! Niin mä vähän kuulin! Siellä kuulema tilanne tosiaan kärjistyy entisestään ja uutiset kertoo, että loukkaatuneita on ainakin 75 ja kuolleitakin yksi, tossa joukossa myös ulkomaalaisia. Onko tietoo kansallisuudesta?

Reissari Jusuf: Ei oo tietoo, mutta kyllä siellä kuulema ainakin muutamia Falleja on ollu joukossa..

Vellu: No missä sä nyt oot? Onko vaarallisen tuntusta ja onko näköhavaintoa aggressiivisista mielenosoittajista?

Reissari Jusuf: Ei näy just nyt, kun ollaan tässä toisessa kaupungin osassa, kilometrien päässä tosta Silom-korttelista, missä nää keskeiset hallintoalueet ja toimistot sijaitsee. Helikopterin ääniä ja sotilasajoneuvojen liikehdintää kyllä kuuluu ja näkyy kokoajan tännekkin, mutta mielenosoittajia en nää.

Vellu: Pystyykö siellä liikkumaan ja toimiiko normaali huolto, saako kaupasta ruokaa?

Reissari Jusuf: Kyllä saa, täällä sivummassa tuohon verrattuna tohon mielenosoittajakeskittymään pystyy liikkumaan. Olin pari tuntia sitten Victory-monumentilla ja siellä näin muutaman sotilaan aseet kädessä. Tuntuu siltä tosiaan, että mähinät on keskittyny tuonne hallintoalueelle, Silom-korttelin ja Chinatownin lähistölle. Skytrainin käyttö ja erityisesti Silomiin menevä linja on nyt vaarallinen, sinne ei oo meilläkään ollu munaa mennä.

Vellu: Onko noin? No voi olla ihan hyvä idea Jusuf!

Reissari Jusuf: Täh?

Vellu: Ei mitään.. :)

Reissari Jusuf: Ja sit Khaosan Road, sinne ei kannata nyt myöskään kannata mennä! Täällä on syntyny sellanen vähän hassu ilmiö. Joukko ns. "värittömiä", jotka ei oo keltasii eikä punasia. Ne vastustaa koko vastakkain asettelua. Pitäskö niille sitten pukee vaikka vihreet paidat..

Vellu: No mee sä sinne kadun varteen myymään sirpaleliivejä ja perustat Pasi-tuktukin..

Reissari Jusuf: Ai mitä ne on?

Vellu: Ei mitään.. :) No siis toi paidattamuus tai vihreepaidat tms. on sit sellasessa Sauli Niinistö hengessä? :) "vastakkainasettelun aika on ohi.."

Reissari Jusuf: Khaosan Road on nyt kyllä kiinni tuntuu olevan hiljentyny ja pelästyttänyt kaikki. Ei mekään täällä turhaan viitsitä liikkua, pyritään olemaan majotuksessa täällä sivummassa.

Vellu: Voihan paska, Khaosan Road ja koko Bangkok ja sen matkailuelämä on sitten käymistilassa. Pakkohan ton on ratketa jotenkin, ihan kaikkien kannalta. Se on aika räjähdysaltista siellä nyt sitten ja kauhulla odotellaan mitä tapahtuu vielä, se vaan ei voi jatkua niin. Punapaidat menee nyt ööö.. aika äärimmäisyyksiin..

Reissari Jusuf: Nii on, tilanne täällä on verrattavissa jo tunnelmaltaan sisällisotaan. Oltiin viime viikko Osakassa Japaissa, siellä tosi pinnalla oli tän Japanilaisen toimittajan kuolema ja se sai julkisuutta valtavasti. Näyttäviä muistosaattueita ja hautajaiset. Tuo asia oli uutisoinnissa etusijalla, eikä oikeen saatu tietoo mitä täällä Thaimaassa sillä välin tapahtu. Lentoliikenteeseen erityisesti Euroopassa vaikuttanut tuhkauutisointi näky siellä myös.

Vellu: No joo, ilmottele jos saat uutta tietoa loukkaantuneista ja jos tilannetasa siellä elää. Mä soittelen myöhemmin. Oo varovainen, palataan. Moro.

Reissari Jusuf: Moro, palataan. Mä piän sut tietosena..




Silomin alueelle on keskittynyt paljon liiketoimintaa ja matkailupalveluita, mm. Finnairin toimisto sijaitsee Worawat Buildingissa. Leveän puistokatumaisen Silomin läheisyydessä ja varrella on monia hotelleja Suomalaistenkin suosimia hotelleja ja ravintoloita. Sen sivukadulla on myös katolinen luostari Sisters of St. Paul de Chartres ja protestanttinen kirkko Christ Church.

Lumphini-puiston, Silomin ja Rama IV:n risteyskohdassa on erittäin laaja puistoalue. Lumphini-puisto on hyvin suosittu aamulla thailaisten keskuudessa. Siellä on kaunista kasvillisuutta ja lampia ym. Puiston edustalla on korkealla jalustalla kuningas Vajiravudhin muistomerkki. Lähellä puistoa Rama IV -kadulla sijaitsee maan tärkein thainyrkkeilystadion Lumphini.

Silom-kadun läheisyydessä sijaitsee myös yöelämästään tunnettu Pat Pong katu.

Sukhumvit-kadun (Phloenchit-niminen ennen Siam Squarea) varrelta löytyvät useimmat suurlähetystöt, myös Suomen (Amarin Plazan, 16. kerros). Siam Squarelle Pathumvanin kaupunginosaan on keskittynyt suuria ostoskeskuksia, kuten MBK ja Siam Paragon, sekä elokuvateattereita. Viime aikoina aluetta on uudistettu paljon.


Khaosan-Road Banglamphussa lähellä suurta palatsialuetta on suosittu travellereitten kohtaamispaikka. Läheisellä Rachadamnoen-kadulla on itsevaltiuden kukistumisen muistomerkki Democracy monument (Anusavari Prachathipatai). Vuoden 1972 veriset opiskelijamellakat ja 2006 Thaksininvastaiset mielenosoitukset tapahtuivat täällä ja täällä tapahtuu nytkin.


letko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain..

Thaimaan levottomuudet ja suurlähetystö Bangkokissa




Alla lainaus mtv3.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

Julkaistu 22.04.2010 16:39 (päivitetty 18:58)


Ainakin yksi ihminen on kuollut ja 75 haavoittunut kranaattiräjähdysten sarjassa Bangkokissa. Viranomaisten mukaan sairaalaan tuotujen loukkaantuneiden joukossa on myös ulkomaalaisia. Heidän kansallisuudestaan ei ole tietoa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan räjähdyksessä surmansa saanut olisi thaimaalaisnainen.

Räjähdykset sattuivat liikekeskustassa, jossa Thaimaan hallitusta vastustavat punapaidat ja armeija ovat ryhmittyneet toisiaan vastaan. Uutistoimistojen mukaan liikekeskustan alue on täynnä mielenosoittajia ja sotilaita.

Thaimaan pääministeri on kutsunut koolle hätäkokouksen levottomuuksien vuoksi.

Maan armeija kehotti aiemmin hallituksen eroa vaativaa mielenosoitusjoukkoa hajaantumaan ja vetäytymään ostoalueelta.

Armeija uhkasi hajottaa mielenosoitusjoukon voimakeinoin, mikäli joukko ei lähde alueelta vapaaehtoisesti.

Suomen Bangkokin-suurlähetystö ilmoitti tänään siirtävänsä tilapäisesti toimintansa lähettilään virka-asuntoon turvallisuussyistä.

Lähetystö sijaitsee lähellä punapaitojen keskeistä mielenosoitusaluetta.

(MTV3 - AFP - Reuters)


AIHEISIIN LIITTYVIÄ ARTIKKELEITA:
Suomen lähetystö evakkoon Bangkokissa levottomuuksien vuoksi 22.04.2010 17:32
Liike-elämän keskus suljettiin Bangkokissa 19.04.2010 06:41
Thaimaan punapaidat keskittyvät Bangkokin ostosalueelle 14.04.2010 08:58
Thaimaan mielenosoittajat ilmoittavat uusista marsseista 11.04.2010 22:37
Mielenosoittajia kokoontumassa Bangkokin keskustaan 12.03.2010 12:10


letko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain..


Lentokielto ja Helsinki - Vantaa


- Linkki Finnairin info sivulle



- Finnairin ja Blue1:n Facebookryhmät, joissa myös realiaikaista tietoa lennoista ja niiden toteutumisesta


Alla lainaus mtv3.fi nettisivusto uutisista


Helsinki-Vantaa auki huomiseen

Julkaistu 22.04.2010 11:56 (päivitetty 17:24)
Peruttuja lentoja Helsinki-Vantaan lentoasema illalla 15. huhtikuuta 2010.  (Lehtikuva)

Lennot Helsinki-Vantaalla ovat alkaneet jälleen kello 15, kertoo Finavia. Ensimmäisiä koneita odotettiin Amsterdamista, Wienistä ja Pekingistä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kenttä on auki huomisiltaan saakka.

Finnair kertoo aloittavansa liikenteen tänään asteittain. Aiemmin ilmoitettujen kaukolentojen lisäksi Finnair pyrkii lentämään tänään myös Euroopan-lentoja.

Aikataulut poikkeavat normaalista, ja osa lennoista peruutetaan.

Finnairin tavoitteena on lentää tänään Euroopassa liki 20 kaupunkiin. Kohteita ovat muun muassa Tukholma, Lontoo, Madrid, Rooma ja Varsova.

Blue 1 lentää tänään 12 lentoa.

(MTV3 -STT)

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Ilmatila suljettu edelleen - tilannetietoja maittain

Lennot monessa paikoissa Euroopassa eivät lähde tai saavu. Osia lentoliikenteestä on avattu ja liikenne toimii paikoin itä-euroopasta etelään. Helsinki-Vantaa ja kaikki kansainväliset lennot eivät edelleenkään lennä.

Alla lainaus mtv3.fi nettisivuston uutisista

Linkki TOP 10 matkatarjoukset Facebook ryhmään, jossa mahdollista apua ja vinkkejä vaihtoehtoisiin matkustustapoihin maailmalta tai maailmalla, sekä majoitusongelmiin ratkaisuita Euroopassa ja ennenkaikkea Suomessa jumissa oleville.

Ilmatilan sulkemista jatkettiin Euroopassa - katso lista maittain

Julkaistu 18.04.2010 09:54 (päivitetty 14:30)
Suljetut lentokentät 17.4.2010. Kuva: MTV3

Euroopassa ilmailuviranomaiset ovat jatkaneet ilmatilan sulkemista tänään.

Useassa maassa ilmatila on suljettu ainakin iltapäivään saakka.

  • Belgia: Ilmatila on suljettu kello 15 asti Suomen aikaa.
  • Bulgaria: Koko ilmatila on suljettu toistaiseksi.
  • Britannia: Lentokielto maanantaiaamuun kello 03 asti Suomen aikaa.
  • Espanja: Maan eteläosan kentät ovat auki.
  • Islanti: Ilmatila on auki.
  • Irlanti: Ilmatila on suljettu kello 15 asti Suomen aikaa.
  • Italia: Pohjois-Italian lentokentät on suljettu maanantaihin kello yhdeksään asti Suomen aikaa.
  • Itävalta: Ilmatila on suljettu maanantaiaamuun kello 03 asti Suomen aikaa.
  • Hollanti: Ilmatila suljettu kello 15 asti Suomen aikaa.
  • Kroatia: Pohjoisosassa maata ilmatila on suljettu. Splitin ja Dubrovnikin kentät ovat auki.
  • Latvia: Ilmatilan uskotaan olevan suljettu maanantaihin asti.
  • Liettua: Ilmatila avattu muodollisesti, joitain lentoja Itä-Euroopasta odotetaan laskeutuviksi Vilnaan.
  • Luxemburg: Lentokenttä on suljettu ainakin kello 19 asti Suomen aikaa.
  • Montenegro: Ilmatila suljettu toistaiseksi.
  • Norja: Osa ilmatilasta on auki.
  • Puola: Ilmatila on suljettu toistaiseksi.
  • Tsekki: Ilmatila on suljettu maanantaihin kello 13 saakka Suomen aikaa.
  • Tanska: Ilmatila on suljettu maanantaiaamuun kello 03 asti Suomen aikaa.
  • Ranska: Pohjoisosa, mukaan lukien Pariisin alueen kentät, suljettu kello yhdeksään asti maanantaina Suomen aikaa.
  • Romania: Ilmatila on suljettu toistaiseksi.
  • Ruotsi: Ilmatila pysyy suljettuna maanantaiaamuun asti.
  • Saksa: Ilmatila on suljettu kello 21 asti Suomen aikaa.
  • Serbia: Ilmatila on suljettu toistaiseksi.
  • Slovakia: Ilmatila on suljettu kello 24 asti Suomen aikaa.
  • Slovenia: Ilmatila suljettu toistaiseksi.
  • Suomi: Ilmatila on suljettu maanantai-iltaan kello kuuteen asti.
  • Sveitsi: Ilmatila suljettu maanantaihin kello 15 asti Suomen aikaa.
  • Ukraina: Kiovan lentokenttä on auki.
  • Unkari: Ilmatila on suljettu kello 13 asti.
  • Venäjä: Lentokentät ovat auki.
  • Viro: Ilmatila on suljettu maanantaihin asti.
Lähde: Reuters ja AFP

Eilen useat maat sulkivat uudelleen jo avautuneen ilmatilansa. Esimerkiksi Britannia sulki koko ilmatilansa ainakin tähän iltaan asti. Lentorajoituksia ehdittiin jo poistaa Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Pohjois-Englannin alueelta.

Bulgariassa taas Sofian lentokenttä pysyi auki läpi yön, mutta viranomaiset päättivät aamulla sulkea koko maan ilmatilan tuhkapilven levittyä maan ilmatilaan.

Irlannissa maan ilmatila on suljettu ainakin kello 15 saakka. Lentoyhtiö Ryanair on kuitenkin perunut kaikki Pohjois-Eurooppaan suuntautuvat ja sieltä tulevat lentonsa kello 15 asti maanantaina Suomen aikaa.

Espanjassa maan pohjoisosan ilmatila on ollut suljettuna eilisestä alkaen. Madridissa lentokenttä on auki, mutta lentoyhtiö Iberia on perunut kaikki Euroopan lentonsa. Yhtiö lentää kuitenkin Portugaliin, Etelä-Italiaan, Kreikkaan ja Turkkiin suuntautuvat tai sieltä tulevat lentonsa.

Lentoyhtiö SAS ilmoittaa peruuttaneensa kaikki lentonsa tiistaihin asti.

Suomessa lentoliikennettä valvova Finavia on jatkanut lentorajoituksia maanantai-iltaan kello kuuteen saakka. Finavian mukaan mikään ei viittaa siihen, että ilmatilarajoituksia pystytään purkamaan vielä.

Islannin ilmatieteen laitos arvioi, että tuhkapilvi saattaa pysyä Euroopan yllä vielä useita päiviä.

Suomessa ilmatieteenlaitos arvioi, että tuhkapilvi heikkenee tilapäisesti Suomen yllä tänään, mutta tiistaina Suomen päälle levittäytyy paksumpi tuhkapilvi, jos tulivuori jatkaa purkautumistaan.

Eurocontrol arvioi, että vain 4000 lentoa voidaan lentää tänään normaalin 24 000 lennon sijaan.

(MTV3 - Reuters- AF)


Oletko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Lentokielto Helsinki-Vantaa ja Eurooppa

Ilmatila on suljettu edelleen ja Suomen kentillä ja kansainväliset lennot eivät saavu tai lähde!

Linkki TOP 10 matkatarjoukset Facebook ryhmään, jossa mahdollista apua ja vinkkejä vaihtoehtoisiin matkustustapoihin maailmalta tai maailmalla, sekä majoitusongelmiin ratkaisuita Euroopassa ja ennenkaikkea Suomessa jumissa oleville.

Alla lainaus MTV:fi nettisivuston uutisista


Lentokielto jatkumassa ehkä pidempäänkin

Julkaistu 17.04.2010 04:36 (päivitetty 14:18)

Lentoliikennettä valvova Finavia arvioi, että lentoliikenteen rajoitukset saattavat jatkua kaikilla Suomen lentoasemilla myös huomisen klo 15 jälkeen.

Lentoliikennerajoitukset jatkuvat ainakin huomiseen klo 15:een, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan rajoitukset jatkuisivat vielä tämänkin jälkeen.

Helsinki-Vantaan terminaalitilat ovat toistaiseksi normaalisti auki. Turvatarkastuksen jälkeinen porttialue on suljettu.

Finavia on varannut lentoasemalle jääneille matkustajille huopia sekä mahdollisuuden käyttää ilmaista suihkua. Terminaalissa on myös vesiautomaatteja, joista saa raikasta vettä. Lisäksi Helsinki-Vantaalla toimii maksuton langaton verkko.

Tilanteesta ja mahdollisista jatkorajoituksista tiedotetaan seuraavan kerran ensi yönä.

Uutta tuhkaa kulkeutuu Suomen ylle

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Islannissa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhkapilvi hälveni osittain viime yönä ja väistyi itään. Uusia tuhkapilviä saapui kuitenkin Suomeen aamun aikana.

Ilmavirtaukset suuntautuvat edelleen viikonvaihteessa Islannista kohti Skandinaviaa ja manner-Eurooppaa, joten purkauksen jatkuessa tuhkaa voi levitä Suomen ylle uudelleen.

Tuhkapilvestä ei terveyshaittaa

Tuhkapilvestä ei ole haittaa terveydelle Suomessa, koska savu kulkee korkealla.

Reaaliaikaista webkamerakuvaa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksesta Hvolsvellistä

Reaaliaikaista webkamerakuvaa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksesta Valahnúkista

Ilmatieteen laitoksen maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa pitoisuudet ovat tähän mennessä pysytelleet tavanomaisella tasolla.

Tulivuoresta purkautuvalla tuhkalla ei ole myöskään merkittävää ilmastovaikutusta. Merkittävämpää ilmaston kannalta ovat stratosfääriin pääsevät rikkiyhdisteet. Jotta rikkiyhdisteillä olisi suurta vaikutusta, purkauksen pitäisi olla Islannissa tapahtuvaa purkausta huomattavasti isompi.

(MTV3)


Aiheisiin liittyviä artikkeleita:
Professori: Tuhkapilven haitoilta olisi voitu myös välttyä 17.04.2010 00:18
Tuhkapilvestä ei haittaa terveydelle 16.04.2010 16:44
Finavia: Lentoliikenne ei ole turvallista 16.04.2010 09:21
Purkaus sotkee Euroopan lennot yhä perjantaina 16.04.2010 01:12
Purkauksen ei odoteta viilentävän ilmastoa 15.04.2010 17:59

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Thaimaan levottomuudet - askel vakavempaankin

Päivitetty 11.4.2011 klo 2100

Bangkokpostin juttu liittyen Khaosan Roadiin, suosittuun ja legendaariseen matkailijoitten alueeseen. On kiinnostavaa miten asia tällä kertaa näkyy tuolla..

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaanuutisista

Suomalaisilla ei hätää Bangkokissa

julkaistu tänään klo 11:26, päivitetty tänään klo 14:36
Mielenosoittajat ja sotilaat kantavat loukkaantunutta sotilasta  Bangkokissa 11.4.2010.

Rajuissa mielenosoituksissa kuoli noin parikymmentä ihmistä lauantai-iltana.

Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Bangkokissa olevilla suomalaisilla ei ole ole hätää, sanoo Suomen Thaimaan suurlähettiläs Sirpa Mäenpää. Lähetystö on tarkistanut tilanteen alueen sairaaloiden yhteisestä hätäkeskuksesta eikä joukossa ole yhtään suomalaista.

Mielenosoitukset yltyivät rajuiksi ja niissä kuoli noin parikymmentä ihmistä. Joukossa oli muun muassa uutistoimisto Reutersin japanilainen kuvaaja. Japani vaatii Thaimaan hallitukselta selvitystä asiasta.

Sairaalalähteiden mukaan mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa on lisäksi loukkaantunut yli 800 ihmistä.

Hallitus on ehdottanut neuvotteluja punapaitaisille mielenosoittajille. Uutistoimisto AP:n mukaan mielenosoittajat ovat kieltäytyneet neuvotteluista.

Mäenpään mukaan sunnuntaiaamuna tilanne on ollut rauhallinen. Hän kuitenkin muistuttaa Thaimaahan matkaavia, että mielenosoituksia on syytä välttää. Lähetystö seuraa tilanteen kehittymistä ja tarvittaessa muuttaa arviotaan.

AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset






10.4.2010:

Levoton tilanne tuntuu jatkuvan ja kärjistyvän, eikä enää vain "elävän" kuten aikasemmissa postauksissani olen suosinut sanoa.

Reissari Bankokin esikaupunkialueelta viestii, että "nyt ei enää tee mieli mennä kattomaan, mikä on meno. Ovat ruvenneet jo tappamaan toisiaan, eilen kuollu joku 15" Alla oleva Ylen uutinen kertoo, ettö reppureissareitten suosima Khaosan Roadinkin alue on kaaoksessa ja muistuttaa sotatannerta. Voin vaan kuvitella. Paikanpäällä ollessani vuosi ja kaksi vuotta sitten levottomuudet eivät siellä, tai muuallakaan tuntuneet, siten, että voisi mainita. Normaali meno omasta näkökulmasta jatkui ja liikkuminen onnistui. Nyt reissarin mukaan nämäkin perustoiminnot ovat hankaloituneet. Thaivisa foorumilla paikalla käynyt henkilö kirjoittaa, että tunnellimaisen kadun pää on suljettu armeijan toimesta ja vain lähellä käydään kuin sotaa. Kuitenkin rinnakkais-bilekatu Rambutrinilla tekno raikaa. Olisinpa paikalla, tämä funktio ulkopuolisiin kiinnostaisi nähdä. Seuraillaan tillannetta ja yritän päivitellä autenttisia reissarirapsoja..

Linkki BBC:n uutiseen

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

Ainakin 15 kuoli Bangkokin mielenosoituksissa

julkaistu eilen klo 10:26, päivitetty eilen klo 22:48

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotot ovat vaatineet ensimmäiset kuolonuhrit. Lauantain kahakoissa kuoli ainakin 15 ja loukkaantui sairaalalähteiden mukaan ainakin 650 ihmistä. Kyseessä ovat Thaimaan pahimmat poliittiset väkivaltaisuudet pariin vuosikymmeneen.

Kuukauden jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät lauantaina. Armeija ampui kumiluoteja, savupanoksia ja kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, joita yritettiin saada poistumaan kaupungin vanhasta osasta. Sotilaat ampuivat myös varoituslaukauksia.

Mielenosoittajat eli entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa kannattavat niin sanotut punapaidat ovat puolestaan heittäneet sotilaita kivillä ja polttopulloilla - armeijan mukaan he olivat varustautuneet myös kranaatein ja ammuksin.

Sairaalalähteiden mukaan kuolleista 11 on siviilejä ja neljä sotilaita. Yksi kuolleista on japanilainen uutistoimisto Reutersin kuvaaja, joka sai surmansa luodista. Toistaiseksi on epäselvää, millainen luoti oli kyseessä.

Kaikkiaan yhteenotoissa loukkaantui yli 650 ihmistä. Reutersin mukaan loukkaantuneista yli 60 on sotilaita ja poliiseja.

Thaimaan armeija sanoi illalla mielenosoittajien ottaneen viisi sotilasta panttivangeikseen, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhteenottoja turistialueella

Lauantaina puhjenneet yhteenotot laantuivat aiemmin illalla, mutta armeijan joukot kävivät myöhemmin uuteen hyökkäykseen lähempänä Bangkokin reppumatkailualueena tunnettua Khao San Roadia. Reutersin mukaan myös Khao San Roadin alue muistuttaa nyt sotatannerta rikottuine ikkunoineen ja mukiloituine autoineen.

Myöhään illalla armeija ilmoitti vetäytyvänsä mielenosoittajien tieltä. Armeijan edustaja kehotti televisiossa myös mielenosoittajia tekemään samoin, jotta uudet väkivaltaisuudet vältettäisiin.

Toisaalla Bangkokin keskustassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat pitävät edelleen hallussaan tärkeää hotelli- ja ostosaluetta. Mielenosoittajat käyttävät barrikadeinaan muun muassa takseja ja ovat laajentaneet hallitsemaansa aluetta useilla kortteleilla.

Protestijohtaja Veera Musikapong vaati lauantai-iltana pääministeri Abhisit Vejjajivaa hajottamaan parlamentin välittömästi ja lähtemään maasta. Punapaidat vetosivat myös Thaimaassa laajaa kunnioitusta nauttivaan kuningas Bhumiboliin, jotta tämä puuttuisi mielenosoituksiin.

Pääministeri Vejjajiva antoi ymmärtää myöhään illalla televisiopuheessaan, ettei aio erota mielenosoituksista huolimatta.

Protesteja myös pohjoisessa

Mielenosoitukset ovat levinneet myös Thaimaan muihin kaupunkeihin. Paikallisen television mukaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet kuvernöörin toimiston alueelle pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, josta punapaitojen kannattama entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on kotoisin. Myös hallituksen tv-kanavan rakennusten edustalla on osoitettu mieltä Chiang Maissa.

Koillis-Thaimaassa Udon Thanissa puolestaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet porttien läpi kaupungintalon pihalle.

Bangkokissa mielenosoittajat ovat täyttäneet katuja viikkojen ajan. Punapaidat vaativat Thaimaan nykyhallinnon hajottamista ja uusia vaaleja heti. Pääministeri Abhisit Vejjajiva on tarjoutunut hajoittamaan parlamentin joulukuussa eli vuosi ennen vaalikauden päättymistä.

AFP, Reuters, AP


Oletko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Thaimaan levottomuudet


Tilanne jatkuu. Päivittelen huomenna juttua "Reissarin rapsalla"

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista.

Kymmenet tuhannet osoittavat mieltä Bangkokissa - useita kauppakeskuksia suljettu


julkaistu eilen klo 09:17, päivitetty eilen klo 21:22

Thaimaassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat kokoontuneet pääkaupungin Bangkokin kaduille vaatimaan hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Punapaidoiksi kutsutut mielenosoittajat ovat jatkaneet mielenilmauksiaan hallitusta vastaan jo kolmen viikon ajan.

Mielenosoitusten järjestäjät sanoivat etukäteen, että lauantain protesti tulee olemaan suurin sitten 14. maaliskuuta, jolloin tuorein protestiaalto alkoi yli 100 000 ihmisen mielenosoituksella. Pääkaupunkiin odotettiin lauantaina tuhansia uusia mielenosoittajia.

Pääministeri Abhisit Vejjajiva on pannut liikkeelle 50 000 sotilasta, poliisia ja muuta turvallisuushenkilöstä valvomaan mielenosoittajien marssia kohti Bangkokia.

Noin puolisen tusinaa ostoskeskusta on sulkenut ovensa protestiksi mielenosoittajille - mukaan lukien Kaakkois-Aasian toiseksi suurin ostoskeskus Central World.

Entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat, niin sanonut punapaidat, ovat leiriytyneet parlamenttitalon edustalla jo kolmen viikon ajan. Mielenilmausten odotetaan jatkuvan vielä ainakin kahden viikon ajan.

Jännitettä Bangkokissa lisää mielenosoittajia vastustavat mielenosoittajat, jotka ovat puolestaan sonnustautuneet vaaleanpunaisiin paitoihin.

Noin tuhat vaaleanpunapaitaa osoitti mieltään Bangkokissa perjantaina. Heidän mielestään punapaitojen vaateet hallituksen erosta ovat järjettömiä ja jo pitkään jatkuneet suurmielenosoitukset vain haittaavat elämää Bangkokissa.

Reuters, AFP, YLE Uutiset


Oletko mestoilla, ytimessä? Istutko juurikin nyt siinä kivassa kahvilassa ja "kahvilassa" Changi kourassa? Neppaappas tänne tarinasi, vaikka kuvien kera, niin tarjoan uuden. Se onnistuu lähettämällä mailia mulle ossuun; vmkosunen@hotmail.com, tai alla olevan ohjeen mukaisesti kommaus-toiminnolla. Kiitos.








Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-