sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Thaimaan levottomuudet

Päivitetty 23.3.10 klo 2140.

Olen pitkin viikkoa ollut yhteydessä BKK:hon ja muualle Thaikkuihin reissareihin. Kommentit tapahtumista, fiiliksestä ja katukuvasta viittavat arkiseen rauhanomaiseen tunnelmaan. Sunnuntain suurmielenosoitus ei ollut heidän odotuksien kaltainen näkyvyydeltään. Suurimmat ruuhkat Victory monumentillä, keskeisellä alueella BKK:ssa. Ainakin puskaradiossa oli kiertänyt, että muutamia mielenosoittajia olisi loukkaantunut vakavasti Victory monumentillä. Kuitenkaan myöhemmin maanantaina ko. paikalla ei ollut esintyynyt normaalista poikkeavaa toimintaa.

Finnair kirjoittaa www.finnair.fi/info
nettisivullaan:

Matkustajia kehotetaan saapumaan ajoissa Bangkokin lentoasemalle

Thaimaan viranomaiset kehottavat kansainvälisten reittien matkustajia saapumaan Suvarnabhumin lentoasemalle Bangkokissa neljä tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Matkaan lentoasemalle tulee varata runsaasti aikaa mahdollisten mielenosoitusten takia.

Matkanjärjestäjien asiakkaat (valmismatkat) saavat ohjeet matkaoppailtaan.

Päivitämme tätä sivua, kun saamme uutta tietoa.

Ulkoasianministeriön tiedote

Finnair Customer Care 23.3.2010/mm 10:23 UTC


------------------------------------------------------


Sunnuntaina 14.3.10

Odotettu mielenosoitus on toteutunut ja punapaidat ovat odotuskannalla. Tapahtuma on lyhyitten tietojen mukaan sujunut rauhanomaisesti. Odottelen yhteyttä Bangkokin reissarireporttereilta tämänpäivän tunnelmista paikan päältä. Tulossa huomiseen iltaan mennessä.

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

100 000 marssii Bangkokissa

julkaistu tänään klo 08:51, päivitetty tänään klo 18:31

Jopa 100 000 mielenosoittajan marssi Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on sujunut rauhallisesti. Punapaitaiset mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa ja valmistautuvat ottamaan käyttöönsä uusia keinoja, jollei pääministeri suostu vaatimuksiin maanantaihin mennessä.

Mielenosoittajat, Thaimaan entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat, vaativat maan nykyisen hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Protestoijien mielestä nykyinen pääministeri Abhisit Vejjajiva nousi valtaan vuonna 2008 epädemokraattisin keinoin. Mielenosoituksen järjestäjät ovat antaneet hallitukselle maanantaihin asti aikaa toteuttaa vaatimukset. Tämän jälkeen mielenosoittajat ovat valmiit kiristämään protestejaan.

Mielenosoittajat ovat marssineet sunnuntaina kaupungin keskustassa ja esittäneet vaatimuksia iskulausein ja kyltein. Vaatimuksia on esitetty erityisesti hallituksen rakennusten lähistöllä.

Arvioit mielenosoitukseen osallistuneiden määrästä vaihtelevat. Järjestäjien mukaan Bangkokin kaduilla mieltään on osoittanut sunnuntain aikana yli 100 000 ihmistä. Poliisin mukaan paikalla on 50 000 – 60 000 mielenosoittajaa, paikallisten tiedotusvälineiden arvio on 80 000 – 100 000.

Järjestäjät olivat kertoneet odottavansa paikalle päivän aikana jopa miljoonaa mielenosoittajaa.

Kaduilla partioi 50 000 poliisia ja sotilasta. Pääministeri Abhisit on luvannut olla käyttämättä voimatoimia. Samalla hän on myös kieltäytynyt eroamasta ja hajottamasta parlamenttia.

Ainakin 35 maata on antanut kansalaisilleen Thaimaata koskevan matkustusvaroituksen. Suomen ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia välttämään mielenosoitusalueita ja seuraamaan uutisia.

Armeija kaappasi vallan korruptiosta syytetyltä Thaksin Shinawatralta vuonna 2006. Thaimaa on ollut vallankaappauksen jälkeen jakautunut Thaksinia vastustaviin keltapaitoihin ja häntä kannattaviin punapaitoihin. Thaksin puhui sunnuntaina mielenosoittajille videoyhteyden kautta. Thaksin elää maanpaossa Dubaissa, ja Bangkok Postin mukaan hän matkusti lauantaina Sveitsiin tyttäriensä luokse.

Punapaitojen edellinen mielenosoitus huhtikuussa muuttui väkivaltaiseksi. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti