torstai 24. syyskuuta 2009

Thaimaan levottomuudet

Mielenosoitus ja puhe toteutui. Kuningasta koskevan terveydentilaan ei ole ollut uutta näkyvää uutisointia. Lienee tilanne siis entisellään ja vakaa, arvailua ja omaa spekulaatiota. Seuraillaan ja jos jollain on paikanpäältä tai muutoin tietoa, saa postailla tänne!

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston uutisista.

Suurmielenosoitus sujui rauhallisesti Bangkokissa

julkaistu la klo 10:56, päivitetty la klo 22:24

Thaksin Shinawatran kannattajat osoittivat mieltään Bangkokissa.

Kuva: EPA / RUNGROJ YONGRIT

Thaimaassa kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina pääkaupunkiin Bangkokiin osoittamaan mieltään hallitusta vastaan. - Antakaa minulle puoli vuotta pääministerinä, niin tämän maan asiat kuntoon, julisti tasan kolme vuotta sitten sotilasvallankaappauksessa syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra väkijoukolle.

Thaksin piti illalla videopuheen poliisin arvion mukaan 26 000 mielenosoittajalle.

- Olen antanut kaikille anteeksi. Aloitetaan alusta! Nyt minä vain tapan aikaani ja odotan, että punapaidat tuovat minut kotiin, Thaksin ilmoitti hurraavalle kansalle.

Tilanne on Bangkokissa pysynyt rauhallisena, mutta poliisi aikoo pysyä koko yön varuillaan mahdollisten väkivaltaisuuksien estämiseksi. Mielenosoituksia on valvomassa 9 000 mellakkapoliisia.

Punapaitoina tunnetut Thaksinin kannattajat vaativat nykyisen pääministerin Abhisit Vejjajivan eroa ja uusia vaaleja. Järjestäjien mukaan protesti pysyy rauhanomaisena, ellei hallitus sekaannu asiaan.

Punapaitoina tunnetut Thaksinin kannattajat lähtivät joukolla kaduille viimeksi huhtikuussa. Tuolloin mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi ja ainakin kaksi ihmistä kuoli.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Thaimaan hallitus on huolissaan siitä, että jokin kolmas osapuoli saattaa käyttää punapaitojen mielenosoituksia hyväkseen aiheuttaakseen levottomuuksia esimerkiksi räjäyttämällä pommeja Bangkokissa. Varapääministeri Suthep Thaugsubanin mukaan monet ryhmittymät ovat valmiina toimimaan.

Kymmeniä loukkaantui kiistellyllä temppelillä

Thaimaan ja Kambodzhan rajalla puolestaan joukko mielenosoittajia on ottanut yhteen poliisin ja kyläläisten kanssa lähellä kiisteltyä Preah Vihearin temppeliä. Thaimaan armeija kertoo kymmenien kyläläisten loukaantuneen nujakoissa.

Keltapaitoina tunnetut PAD-demokratialiikkeen kannattajat ovat onnistuneet murtautumaan poliisin esteiden läpi ja kerääntymään Preah Vihear -temppelin lähettyville. Armeijan mukaan paikalla on noin 5 000 mielenosoittajaa, jotka ovat tulleet paikalle autoilla ja busseilla. Kyläläiset ovat puolestaan pystyttäneet paikalle omia barrikadejaan estääkseen protestoijia tunkeutumasta temppelialueelle.

Mielenosoittajat vaativat Thaimaan hallitusta karkottamaan naapurimaa Kambodzhan joukot temppelin lähistöltä.

Thaimaa ja Kambodzha ovat kiistelleet pitkään siitä, kummalle 1000-luvulla rakennettu temppeli alueineen kuuluu. Kiista kärjistyi jälleen viime vuoden kesällä, kun temppeli valittiin YK:n maailmanperintökohteiden luetteloon. Molemmat maat ovat sijoittaneet joukkojaan alueelle.

AFP, AP, DPA, Reuters, Yle Uutiset

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Thaimaan kuningas

Thaimaassa polittisetkin tilanteet elää taas. Thaimaalaisille alla oleva aihe saattaa olla poliittisesti ja ei-poliittisesti herkempi aihe kuin suorastaan hallintoon ja pääministerin ympärillä jo pitkään vellonut tilanne. Tarkotus ei ole tässäkään yhteydessä mitenkään epäkorrektisti liittää kuninkaan terveydentilaa tähän "levottomuus"-aiheeseen, mutta se väistämättä siihen liittyy, valitettavastikkin. Toisaalta kuten sanottua kuningas on Thaimaassa erittäin suosittu ja enemmänkin symboli kuin maan hallitsija.

Seurataan tilannetta ja toivotaan pikaista paranemista korkeudelle.

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista.

Maailman pisimpään hallinnut kuningas sairaalaan

julkaistu tänään klo 16:10, päivitetty tänään klo 16:59

Thaimaan 81-vuotias kuningas Bhumibol Adulyadej on kiidätetty sairaalaan. Kuningas kärsii kuumeesta ja väsymyksestä, raportoitiin palatsista sunnuntaina. Bhumibol on maailman pisimpään hallinnut monarkki.

Thaimaan pääministerin Abhisit Vejjajivan mukaan kuninkaan terveydentila ei anna aihetta huoleen. Abhisit oli ensimmäisten ihmisten joukossa, jotka pääsivät vierailemaan Bhumiboln luona sairaalassa.

Kuninkaan terveydentila on äärimmäisen herkkä puheenaihe Thaimaassa, koska kruununperimyksessä saattaa tulla ongelmia. Kruununprinssi Vajiralongkornilla ei vielä ole vahvaa asemaa Thaimaan kuningashuoneessa.

Thaimaa on perustuslaillinen monarkia ja kuningas Bhumibol Adulyadej, hallitsijanimeltään Rama IX, on maassa äärimmäisen suosittu.

AP

lauantai 19. syyskuuta 2009

Thaimaan levottomuudet


Päivitetty 20.9.2009 klo 1750

Mtv3 tai Ylen sivustot eivät ole ainakaan uutisoineet lisää eilisen jälkeen ilmestyyneestä Thaimaan mielenosoituksia koskevasta aiheesta. Yleltä ei löytynyt nopealla silmäyksellä aiheesta mitään. Seuraillaan ja saa lisätä tänne kommauksen jos on aiheesta parempaa tietoa.

Tämän aiheen yläpuolella tänään uutisoitu juttu Thaimaan kuninkaasta.



Ja taas mennään! Thaimaan levottomuudet tuntuu jatkuvan taas kansainvälisenkin uutisoinnin mukaan. Joiden spekulointien mukaan tätä osattiin odottaakkin. Tilanne lienee aika vakio siellä, mutta jostain syystähän tää kansainvälinen uutiskynnys on ylittynyt. Jäädään seurailemaan tilannetta ja yritän taas saada paikallisen reportterin infoja asiasta :)

Alla lainaus MTV3.fi nettisivuston uutisista.

Tuhannet mielenosoittajat valtasivat Bangkokin kadut

Julkaistu 19.09.2009 11:09 (päivitetty 18:41)
(Kuva:  ROLEX DELA PENA/EPA)

Tuhannet Thaimaan entisen pääministerin kannattajat ovat osoittaneet tänään mieltään Bangkokissa, kun pääministerin syrjäytyksestä tuli kuluneeksi kolme vuotta.

Kaappauksessa Thaksin Shinawatra menetti asemansa ja joutui maanpakoon. Thaksinin tukijat vaativat uusia vaaleja ja nykyisen pääministerin eroa.

Thaksinin odotetaan puhuvan illalla kannattajilleen videon tai puhelimen välityksellä.

Hallitus on kiristänyt Bangkokin turvallisuutta väkivaltaisuuksien pelossa. Kaupungin tärkeimpiä kohteita vartioi yli 9000 poliisia ja sotilasta.

Tänään Kambodzhan rajan lähistöllä sijaitsevalla temppelillä kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun Thaksinin vastustajat ottivat yhteen poliisin kanssa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)