sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Thaimaan levottomuudet

Päivitetty 23.3.10 klo 2140.

Olen pitkin viikkoa ollut yhteydessä BKK:hon ja muualle Thaikkuihin reissareihin. Kommentit tapahtumista, fiiliksestä ja katukuvasta viittavat arkiseen rauhanomaiseen tunnelmaan. Sunnuntain suurmielenosoitus ei ollut heidän odotuksien kaltainen näkyvyydeltään. Suurimmat ruuhkat Victory monumentillä, keskeisellä alueella BKK:ssa. Ainakin puskaradiossa oli kiertänyt, että muutamia mielenosoittajia olisi loukkaantunut vakavasti Victory monumentillä. Kuitenkaan myöhemmin maanantaina ko. paikalla ei ollut esintyynyt normaalista poikkeavaa toimintaa.

Finnair kirjoittaa www.finnair.fi/info
nettisivullaan:

Matkustajia kehotetaan saapumaan ajoissa Bangkokin lentoasemalle

Thaimaan viranomaiset kehottavat kansainvälisten reittien matkustajia saapumaan Suvarnabhumin lentoasemalle Bangkokissa neljä tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Matkaan lentoasemalle tulee varata runsaasti aikaa mahdollisten mielenosoitusten takia.

Matkanjärjestäjien asiakkaat (valmismatkat) saavat ohjeet matkaoppailtaan.

Päivitämme tätä sivua, kun saamme uutta tietoa.

Ulkoasianministeriön tiedote

Finnair Customer Care 23.3.2010/mm 10:23 UTC


------------------------------------------------------


Sunnuntaina 14.3.10

Odotettu mielenosoitus on toteutunut ja punapaidat ovat odotuskannalla. Tapahtuma on lyhyitten tietojen mukaan sujunut rauhanomaisesti. Odottelen yhteyttä Bangkokin reissarireporttereilta tämänpäivän tunnelmista paikan päältä. Tulossa huomiseen iltaan mennessä.

Alla lainaus Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

100 000 marssii Bangkokissa

julkaistu tänään klo 08:51, päivitetty tänään klo 18:31

Jopa 100 000 mielenosoittajan marssi Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on sujunut rauhallisesti. Punapaitaiset mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa ja valmistautuvat ottamaan käyttöönsä uusia keinoja, jollei pääministeri suostu vaatimuksiin maanantaihin mennessä.

Mielenosoittajat, Thaimaan entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat, vaativat maan nykyisen hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Protestoijien mielestä nykyinen pääministeri Abhisit Vejjajiva nousi valtaan vuonna 2008 epädemokraattisin keinoin. Mielenosoituksen järjestäjät ovat antaneet hallitukselle maanantaihin asti aikaa toteuttaa vaatimukset. Tämän jälkeen mielenosoittajat ovat valmiit kiristämään protestejaan.

Mielenosoittajat ovat marssineet sunnuntaina kaupungin keskustassa ja esittäneet vaatimuksia iskulausein ja kyltein. Vaatimuksia on esitetty erityisesti hallituksen rakennusten lähistöllä.

Arvioit mielenosoitukseen osallistuneiden määrästä vaihtelevat. Järjestäjien mukaan Bangkokin kaduilla mieltään on osoittanut sunnuntain aikana yli 100 000 ihmistä. Poliisin mukaan paikalla on 50 000 – 60 000 mielenosoittajaa, paikallisten tiedotusvälineiden arvio on 80 000 – 100 000.

Järjestäjät olivat kertoneet odottavansa paikalle päivän aikana jopa miljoonaa mielenosoittajaa.

Kaduilla partioi 50 000 poliisia ja sotilasta. Pääministeri Abhisit on luvannut olla käyttämättä voimatoimia. Samalla hän on myös kieltäytynyt eroamasta ja hajottamasta parlamenttia.

Ainakin 35 maata on antanut kansalaisilleen Thaimaata koskevan matkustusvaroituksen. Suomen ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia välttämään mielenosoitusalueita ja seuraamaan uutisia.

Armeija kaappasi vallan korruptiosta syytetyltä Thaksin Shinawatralta vuonna 2006. Thaimaa on ollut vallankaappauksen jälkeen jakautunut Thaksinia vastustaviin keltapaitoihin ja häntä kannattaviin punapaitoihin. Thaksin puhui sunnuntaina mielenosoittajille videoyhteyden kautta. Thaksin elää maanpaossa Dubaissa, ja Bangkok Postin mukaan hän matkusti lauantaina Sveitsiin tyttäriensä luokse.

Punapaitojen edellinen mielenosoitus huhtikuussa muuttui väkivaltaiseksi. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

lauantai 13. maaliskuuta 2010

Thaimaan levottomuudet




Reissarin rapsa puhelimitse, Bangkokin keskustasta
eilen klo 19.30 Suomen aikaa:

Vellu: No Moroooooo! Mr Jusuf?! Miten menee siellä

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasitissa

(Enkelten kaupunki, mahtava kaupunki, Smaragdibuddhan asuinsija, jumalan valloittamaton kaupunki (toisin kuin Ayutthaya) Indra, maailman pääkaupunki, jolle on suotu yhdeksän arvokasta jalokiveä, onnellinen kaupunki, Kuninkaallisen Palatsin runsaus, joka muistuttaa taivaallista majaa, jossa hallitsee uudelleensyntynyt jumala, Indran antama ja Vishnukarnin rakentama kaupunki) = Bangkokin Thaikielisen nimen käännös

Reissari Jusuf: Morooooooooooo! Mitä sulle sinne härmään? Onko loskapaska?

Vellu: Jep, siis sää täällä on ainakin kaunis ja keväinen. +3c lämpötila ja aurinko paistaa. Urheilu tuntuu kiinnostavan ja kotiasiat on mukavasti. Mitä ootte puuhaamassa kun kuuluu Härmäläinen molotus (synonyymi puheelle) sieltä takaa..?

Reissari Jusuf: Ollaan täällä Nanalla ja taistellaan tässä Suomalais-seurueen kanssa, että mihin mennään jatkoille, Latinalais-bileet vaiko Afrikkalaasii kansantansseja..

Vellu: Joo, mielenkiintosta! Mutta onko siellä raffi meno kaduilla? Ei sekaan mahdu kun punapaidat täyttää jokaisen neliömetrin?

Reissari Jusuf: OOooooorghhhhaaaahhh... Olen syönyt sen piirakan, älä sano mitään! (kuuluu takaa tutun kuuloisella kielellä, roudasta rospuuttoon hengessä) Joo, nyt neuvotellaan, että mitä tehään...

Vellu: Jusuf! Joo-joo! Teillä meinaa homma tulla siellä käsille. Olen nyt saanut käsityksen tästä asiasta ja olen vilpittömästi harmissani, että elosi siellä kriisipesäkkeessä on noin raskasta ja tämä oleskelumaasi sisäpoliittinen tilanne koskettaa sinuakin ja joudut syyttömänä turistina suorastaan uhriksi siellä. Onneksi minä saan olla täällä viihtyisässä ja ilmastoltaan ihanaisessa Finlandiassa, jonka suurin kaupunki on muuten Säyntsalo, muutama sata kilsaa Pohjoiseen, Suomen pääkaupungista, Finlandiasta. Ei kateeks käy yhtään sua. Mutta voin uhrautua ja tulla itesekkin sinne! Mutta mitenkäs tosiaan se katukuva siellä? Onko mielenosoituksesta merkkejä? Uskaltaako siellä turisti liikkua?

Reissari Jusuf: Täällä ei näy pommeja, poliiseja, armeijaa eikä mitään. Humalaisia falleja kylläkin. Kuulema jossain muualla jossain päin Thaimaata on joku pommi räjäytetty.. Älä kirjota tätä sinne blogilles, mutta mun oma arvio on asiasta, että tässä on kyse myös siitä, että hallitus yrittää nostatella omaa iamgoaan mailman silmissä paisuttelemalla tätä asiaa julkisesti ja keräten sitten pisteet siitä tilannehallinnasta.

Vellu: En kirjota tietenkään jos niin sanot. Joo, tollahan alkaa olemaan jo vaikutusta Thaimaalle tärkeään matkailuun ja myös ulkopolitiikan kannalta. Ei näytä mailman silmissä hyvältä kaikki tuo..

No mutta ei muutakun hauskaa perjantai iltaa sinne vaan. Laitahan jalalla koreesti.


Reissari Jusuf: Samoin... (tuut, tuut, tuut)

Jusuf parka!

Jusuf kertoo messenger-keskustelussa tänään lauantaina klo 13.10 Suomen aikaa, että ulkona BKK:n keskustan tuntumassa alkaa olla jo havaittavaa säpinää. Punapaitoja on selvästi enemmän ja paikallisetkin ovat suositelleet välttämään ulkona liikkumista. Jusuf itsee aikoo noudattaa tuota ohjetta ja pysytellä 30. kerroksen tuntumassa saunassa ja uima-altaassa koko illan.


Matkaaja Jartsan kommentit aiheeseen tänään klo 13.30 Suomen aikaa:

Vellu: Hello Jartsa! Miten menee? Hauska kuulla susta!

Matkaaja Jartsa: Herkkää! Ootko huolissasi suorastaan?

Vellu: No en nyt muotoilis asiaa noin. Anyway, olet siis kunnossa siellä. Annappas nyt joku viiltävä analyysi siitä mielenosoitustouhusta sieltä BKK:n esikaupunkialueelta.

Matkaaja Jartsa: Huomenna on kuulema jossain keskemmällä joku rauhanomainen mielenosoitus. Ei oo tällä otannalla ollut havaittavissa pahempaa paniikkimielialaa ja tää ns. arki jatkuu täällä normaaleissa merkeissä. Opiskelijoitten keskuudessa on vähän sellasta "leikillään huolissaan olemista" Tälläsellä Thaikuille ominaisella mai pen rai-asenteella (jotensakkin käännettynä Suomeksi tarkottaa; ei sen väliä tai kyllä se siitä tms.) Sunnuntainahan on odotettavissa se suurin tapahtuma mielenosoitus. Sillon selvinnee miten tää kärjistyy..

Vellu: Ookoo, no kuten sanoit, niin se on varmaan se oikea suhtautuminen tilanteeseen. Toivotaan nyt kuitenkin parasta, että tämä asia saataisiin siellä sisäisestikkin ratkastuu. Jäädään tarkkailemaan tilannetta. Oohan varovainen siellä ja ilmottele miten tilanne edistyy.

Matkaaja Jartsa: Joo, palataan astialle. Mä lähen ostamaan kermaa ja kananmunia..

Vellu: Meet minne? Kuuluu vähän huonosti. Mitä sä niillä munilla ja kermalla taas oikeen teet..? Taidat luulla olevas joku Jamie Oliwer.. (tässä kohtaa yhteys katkesi)

Huomenna lisää tällä sivulla!




Alla lainaus Yle.fi nettisivun ulkomaan uutisista. (kts. linkistä video)

Punapaitojen protestiaalto alkoi varovaisesti Thaimaassa

julkaistu eilen klo 12:05, päivitetty eilen klo 21:17 (perjantai 12.3.)

Syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat kokoavat jälleen rivejään ja valmistelevat suurmielensoitusta Bangkokiin sunnuntaiksi.

Thaimaan hallituksen vastaisten mielenosoitusten ensimmäinen päivä sujui tänään rauhallisesti. Syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat valmistelevat suurmielenosoitusta Bangkokiin sunnuntaiksi: tavoitteena on koota pääkaupunkiin jopa puoli miljoonaa hallituksen vastustajaa.

Thaksinin "punapaidoiksi" kutsutut kannattajat pitivät joukkokokouksiaan eri puolilla pääkaupunkia, mutta niiden koko jäi pieneksi - kaduille kokoontui väkeä muutamasta sadasta 4000:een.

"Punapaidat" vaativat nykyistä pääministeriä Abhisit Vejjajivaa julistamaan uudet vaalit. Heidän mielestään Abhisit nousi valtaan laittomasti armeijan ja Thaimaan valtaeliitin jäsenten tuella.

Järjestäjät tyytyväisiä jo nyt

Vaikka mielenosoitukset jäivät tänään pieniksi, järjestäjät ovat tyytyväisiä. - Odotimme vain parin tuhannen ihmisen kokoontumisia, mutta enemmän väkeä tuli paikalle, sanoo protestien organisoija Weng Tojirakarn.

Suurimmat tapahtumat on tarkoitus pitää sunnuntaina. Satojen tuhansien ihmisten kokoontumiset halutaan pitää väkivallattomina.

Eri puolilta Thaimaan maaseutua on lähtenyt liikkeelle kymmeniä tuhansia Thaksinin kannattajia. Joukot suunnittelevat pysyvänsä Bangkokin hallintokortteleissa peräti viikon ajan.

50 000 poliisia vartioi Bangkokia

Thaimaan armeija ja poliisivoimat ovat määränneet 50 000 miestä vartioimaan Bangkokin turvallisuutta. Thaksinin kannattajien edellisessä joukkokokoontumisessa viime huhtikuussa kuoli kaksi ihmistä väkivaltaisuuksissa.

Mielenosoittajat ovat järjestäytyneet liikkeeksi, joka kantaa nimeää "Yhdistynyt rintama demokratian puolesta diktatuuria vastaan" (UDD). Sotilaat syrjäyttivät mielenosoittajien kannattaman pääministeri Thaksin Shinawatran vuonna 2006, minkä seurauksena hän pakeni maasta.

Muutama viikko sitten Thaimaan korkein oikeus takavarikoi yli miljardin arvosta Thaksinin omaisuutta. Mies asuu ulkomailla, lähinnä Dubaissa, mistä hän säännöllisesti toimittaa kannattajilleen kannustavia viestejä.

Suurlähetystöt varoittavat

Jo 35 valtion suurlähetystöt Thaimaassa ovat varoittanneet kansalaisiaan alkavasta mielenosoitusaallosta. Myös Suomen ulkoministeriö on antanut matkustustiedotteen, jossa suomalaisia kehotetaan seuraamaan erityisesti Bangkokissa tiedotusvälineitä ja välttämään mielenosoitusalueita ja suuria ihmisjoukkoja.

Reuters, AP,AFP











Huom! Tekstien kommentointi mahdollista klikkaamalla tekstin lopussa olevaa "X kommenttia" kohtaa! Kaikki raflaafa - tai vähemmän, kommaus, mielipiteet, omat jutut ym. tervetullutta. Olkaa hyvät! Interaktiivista sisällöntuotantoa tai jotain.. ;-)

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Thaimaan levottomuudet

Tilanne Thaimaassa, erityisesti Bangkokissa liittyen kiisteltyyn, entiseen pääministeri Thaksiniin ja hänen kannattajiinsa, punapaitaisiin maalaisiin kiristynee entisestään. Nyt myös Ulkoasiainministeriö on antanut tiedotetta asiasta. Uutisointikin on reagoinut, joskaan ei kovin näkyvästi. Lyhyet viestit matkaajalta Bangkokista kertoo, että tilanne on jo käsinkosketeltavampi. Viikonloppuna Bangkokiin odotetaan n. 600 000 mielenosoittajaa. Joulukuussa 2008 olin paikalla, kun mielenosoitukset silloin olivat tapetilla ja tuolloin mielenosoittajia oli liikenteessä n. 100 000. Silloin ei arkisesta matkaajan näkökulmasta kadulla ollut havaittavissa mitn merkittävää. Nyt määrä on 6-kertainen..

Parempi reissarin rapsu BKK:sta huomenna tällä sivulla.

- Bangkokpost Thaimaalainen, englanninkielinen uutissivusto, jossa aiheesta kattavasti



Alla kaksi lainausta Yle.fi nettisivuston ulkomaan uutisista

Thaimaan siirtotyöläiset passitetaan protesteista vankilaan

julkaistu ti klo 12:12, päivitetty ti klo 13:03

Mielenosoittaja tervehtii poliiseja helmikuussa 2009, kun protestoijat tunkeutuivat hallitusrakennuksen luokse.

Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaassa mielenosoitusten takia kiristettäviin turvatoimiin kuuluu siirtotyöläisten vangitseminen, jos nämä osallistuvat viikonlopun katuprotesteihin. Sunnuntaiksi suunnitellaan massiivista mielenosoitusta Bangkokiin entisen pääministerin puolesta.

Thaimaan työministerin mukaan mieltään osoittava siirtotyöläinen menettää työnsä, voi saada viisi vuotta vankeutta ja maksaa korkeimmillaan 2 200 euron sakon. Sakko koskee myös työnantajaa.

Hallitus kertoi maanantaina tiukentavansa toimia suurmielenosoituksen hallitsemiseksi ja sopi poikkeuslaista tiistaina. Armeijan odotetaan astuvan poliisin avuksi. Esimerkiksi traktorivetoiset Bangkokiin yrittävät autot käännytetään, jottei kaupunkiin pääsisi maaseudulta tulevia Thaksin Shinawatran kannattajia.

Entisen pääministeri Thaksinin punapaitaiset puolustajat aikovat jälleen vallata Bangkokin kadut, koska korkein oikeus päätti hiljattain jäädyttää miehen varat. Mielenosoitus voi olla yksi punapaitojen suurimmista. Vuosi sitten osallistujia oli 100 000, nyt järjestäjät ennustavat 600 000:ttapunapaitaa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Thaimaan-asiantuntija ihmettelee, miksi kuningaskunta kieltää siirtotyöläisiltä oikeuden ilmaista poliittista kantaansa.

- Asemasi jossain maassa ei saisi vaikuttaa ihmisoikeuksiisi, Amnestyn Benjamin Zawacki sanoi.

AFP



Thaimaa kiristää turvatoimia

julkaistu ma klo 10:28, päivitetty ma klo 10:47

Thaimaan hallitus kertoi maanantaina kiristävänsä turvatoimia tulevien mielenosoitusten varalta. Maanpaossa Dubaissa elävän entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat aikovat marssia Bangkokissa ensi sunnuntaina.

Apulaispääministeri Suthep Thaugsuban pyytää hallitusta panemaan sisäisen turvallisuuden poikkeuslain täytäntöön. Asiasta äänestetään tiistaina.

Poikkeuslaki antaisi maaliskuun 11. - 23. päivien väliseksi ajaksi viranomaisille poikkeuksellisen suuret valtuudet.

Armeija tulisi poliisin avuksi kaduille. Viranomaiset saisivat asettaa ulkonaliikkumis- ja kokoontumiskieltoja.

Thaksin syöstiin vallasta 2006. Thaimaan korkein oikeus päätti toissa viikolla takavarikoida yli puolet hänen noin 1,7 miljardin euron omaisuudestaan.

"Punapaidoiksi" kutsutut Thaksinin kannattajat ovat vakuutelleet, että viikonlopuksi suunnitellut mielenosoitukset pysyvät rauhallisina. Suthepin mukaan hallitus ei kuitenkaan halua ottaa riskejä.

Viime vuoden huhtikuussa punapaitojen mielenosoituksessa oli 100 000 ihmistä. Nykyistä pääministeriä Abhisit Vejjajivaa arvostelut mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi ja kaksi ihmistä kuoli.

Thaimaan-matkailijoille varoitus levottomuuksista


Julkaistu 11.03.2010 17:27 (päivitetty 20:38)

Suomi ja monet muut maat ovat antaneet matkustusvaroituksia koskien Thaimaata.

Maan pääkaupunkiin Bangkokiin odotetaan viikonloppuna jopa yli puolta miljoonaa, entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajaa osoittamaan mieltään.

Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita seuraamaan uutisia ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita sekä välttämään mielenosoittajien kokoontumispaikkoja.

Terrorismiuhan vuoksi matkustajia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta erityisesti paikoissa, joissa on suuria ihmisjoukkoja. Varovaisuutta tulee noudattaa myös länsimaisten suosimissa turistikohteissa.

Tuhannet sotilaat ja poliisit ovat jo aloittaneet järjestäytymisen Bangkokin kaduille väkivaltaisuuksien estämiseksi. Myös Bangkokin kansainvälisellä lentokentällä on varauduttu mahdollisiin levottomuuksiin.

Bangkokissa on lisäksi voimassa tiukka turvallisuuslaki, joka sallii viranomaisten voimankäytön. Turvallisuuslailla voidaan lisäksi kieltää joukkokokoukset ja julistaa ulkonaliikkumiskielto.

(MTV3)


Ulkoasiainministeriön matkustustiedote 11.3.2010:

Thaimaa: Mielenosoituksia lähipäivinä erityisesti Bangkokissa. Matkustajia kehotetaan seuraamaan tiedotusvälineitä sekä välttämään mielenosoitusalueita.

Suomen suurlähetystö
Bangkok

Mielenosoituksia esiintyy lähipäivinä erityisesti Bangkokissa sisäpoliittisesta tilanteesta johtuen. Myös muualla Thaimassa voi esiintyä mielenosoituksia. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan uutisia ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita sekä välttämään mielenosoittajien kokoontumispaikkoja.

Terrorismiuhan vuoksi Thaimaahan matkustavia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta erityisesti paikoissa, joissa on suuria ihmisjoukkoja. Varovaisuutta tulee noudattaa myös länsimaisten suosimissa turistikohteissa.

Poikkeustila Pattanin, Yalan ja Narathiwatin maakunnissa Etelä-Thaimaassa on ollut voimassa vuodesta 2004 siellä jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi. Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Songkhlan maakuntaan, josta osa on poikkeustilan piirissä. Matkustamista Pattanin, Yalan, Narathiwatin ja Songkhlan maakuntiin tai kulkua näiden kautta ei suositella.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet kaikkialla Thaimaassa. Passit ja arvoesineet tulisi säilyttää tallelokeroissa eikä hotellihuoneissa. Passeista on hyvä olla myös eri paikassa säilytettävä kopio.

Thaimaassa on esiintynyt uudenlaisia huijaustapauksia, joissa liikennevälineiden ja vesiskootterien vuokraajia on syytetty välineiden rikkomisesta. Tästä syystä pitää vuokraushetkellä kiinnittää huomiota välineiden kuntoon ja tarkastaa ne yhdessä vuokraajan kanssa.

Rikosten määrä on lisääntynyt voimakkaasti Koh Samuin ja Koh Phangin saarilla turismin kasvun myötä. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa Täydenkuun juhlissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Tuntemattomien kaupittelemia juomia ja ruokia ei tule nauttia.

Huumausainerikosten rangaistukset Thaimaassa ovat erittäin pitkiä ja voivat johtaa kuolemantuomioon.

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset on karkotettavan itse maksettava. Viisumin ylitysmaksu on THB 500/pv. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri erilainen kuin Suomessa. Liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata.

Saarilla teiden kunto on huono erityisesti sadekautena. Muun muassa Koh Samuin tiet ovat kapeita eikä niiden varsilla ole varoitus- ja osoiteviittoja. Tien päällysteissä on aukkoja, joita on vaikea havaita sateella ja pimeällä.

Tie- ja vesiliikenneajoneuvoja vuokrattaessa on muistettava, että ne ovat harvoin vakuutettuja. Vuokrattaessa ajoneuvoja ja vesiskoottereita on hyvä tarkistaa etukäteen niiden kunto, jottei asiakas joudu korvausvelvolliseksi mahdollisista vioista ja kolhuista, joita ei itse ole aiheuttanut. Vuokraaja on vastuussa kaikesta ajoneuvolle aiheutuneesta vahingosta.

Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi ajoneuvoa vuokrattaessa. Liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ulkomaalainen, katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria.

Luonnonolot

Phuketissa ja muuallakin Thaimaassa Andamaanien meren puolella meressä on voimakkaita virtauksia erityisesti monsuunien aikana, toukokuusta lokakuuhun. Thaimaan merialueilla esiintyy meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä. Alueella tapahtuvat merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.

Terveydenhoito

Kaikenkattavan matkavakuutuksen ottaminen Thaimaahan matkustettaessa on välttämätöntä. Yksityissairaalat eivät ota edes vakavasti loukkaantuneita tai sairastuneita hoidettavaksi ilman etukäteismaksua tai kattavaa vakuutusta. Onnettomuuden sattuessa tulee ottaa yhteys vakuutusyhtiöön. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Thaimaassa esiintyy myös influenssa A(H1N1) -virusta. Kansainvälisten lentojen matkustajat kulkevat ruumiinlämpöä mittaavien laitteiden kautta ja mikäli matkailijalla huomataan kuumetta tai influenssaan viittaavia oireita, hänet ohjataan jatkotutkimuksiin. Lisätietoja viruksesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivulta www.thl.fi.

Denguekuume on Thaimaassa samoin kuin useissa muissakin Aasian maissa endeeminen. Tautia levittävät hyttyset pistävät päiväsaikaan päinvastoin kuin malariaa levittävät hyttyset, jotka ovat aktiivisia öisin. Thaimaan terveysministeriön mukaan denguetartunnan huippuvuosia on vuoden, parin välein. Tartuntahuippu ajoittuu sadekauteen, joka alkaa Thaimaassa toukokuussa ja kestää lokakuuhun.

Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.

Thaimaassa esiintyy myös lintuinfluenssaa. Taudin saaneet henkilöt ovat olleet läheisessä kosketuksessa siipikarjan kanssa.

UNAIDS:n mukaan Thaimassa on yli miljoona HIV-tartuntaa.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Hyvä tietää

Monissa virallisissakin turistikohteissa, kuten luonnonpuistoissa ja eri nähtävyyksissä ulkomaisilta matkailijoilta vaaditaan jopa yli kymmenkertainen pääsymaksu thaimaalaisiin verrattuna.

Ulkomaalaisen passin tulee olla voimassa koko Thaimaan matkan ajan ja vähintään kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta lukien. Suomen passilla matkustavat turistit voivat saapua Thaimaahan ilman viisumia. Maahan saavuttaessa passiin leimataan saapumisleima, jossa myös mainitaan, kuinka pitkään Thaimaassa saa oleskella. Pidempiaikaista tai muuta kuin turismia varten tarkoitettua oleskelua varten tarvitaan asianmukainen viisumi, ja passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin. Lisätietoja saa Thaimaan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Thaimaan suurlähetystön osoite Helsingissä on Royal Thai Embassy, Eteläesplanadi 22 C, 00130 Helsinki, puhelin nro +358 9 612 26410, faksi nro +358 9 6122 6466, verkkosivut: www.thaiembassy.fi. Kunniakonsulaatin puhelinnumero Helsingissä on +358 9 603 585.

Suurlähetystön konsulipäivystyspuhelinnumero virka-ajan jälkeen on +66 81 824 9158.

Puhelinnumero on tarkoitettu yhteydenottoihin hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella, pyhäpäivinä, lauantaisin ja sunnuntaisin. Päivystyspuhelinnumero ei ole viisumitiedusteluja varten, vaan viisumiasioissa tulee ottaa yhteys suurlähetystöön virka-aikana (viisumipuhelintiedustelut ma-to klo 13-15, puhelin nro +66 2 250 8801).

Lisätietoja:

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Bangkok

Käyntiosoite:
Amarin Tower, 16th floor
500 Ploenchit Road
Bangkok 10330

Postiosoite:
Embassy of Finland
G.P.O.Box 295
Bangkok 10501
Thailand

Puh. +66-2-250 8801
Fax: +66-2-250 8802
Sähköposti: sanomat.ban@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.or.th/fi/